söndag 31 maj 2020

Chokladtårta


Chokladtårta
20 bitar
tårtbotten:
4 ägg
4 dl socker
4.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
0.5 dl kakao
1.75 dl mjölk
fyllning:
7dl mjölk
2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
250g choklad
120g hasselnöts- eller mandelmjöl
glaze:
75 smör
150g choklad
1 msk olja
dekoration:
3 paket cadbury chokladfingrar
maltesers
pärlemorströssel

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker till tårtbottnen fluffigt. Vänd ner torrvarorna och rör ner mjölken. Häll i en smord och bröad form och grädda i mitten av ugnen ca 40 minuter. Låt svalna och dela sen i tre delar.

Värm chokladen tillsammans med sockret och blanda sen ner chokladen och rör tills det är en slät smet. Rör ner nötmjölet. Täck kakformen med aluminiumfolie så att fyllningen inte rinner ur. Lägg ner den översta tårtbotten och häll över hälften av fyllningen. Lägg på nästa kakbotten och häll på två tredjedelar av den kvarvarande fyllningen. Lägg på sista tårtbotten och häll över resten av fyllningen. Ställ i kylen minst 24h så tårtan hinner sätta sig.

Smält smöret och rör ner chokladen. När allt är smält rör ner oljan. Vänd upp tårtan på ett tårtfat och ta bort folien. Bred ut glazen över toppen och låt den rinna ner över sidorna. Tryck fast chokladfingrarna runt sidorna. Dekorera med maltesers och strössel ovanpå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar