fredag 14 juli 2017

Passionerad chokladtårta

UnderbaraClara hade tips på vad som verkade vara en god chokladtårta med passionsfrukt,  jag förändrade receptet lite.

Passionerad chokladtårta
10 portioner
200 g smör
4 ägg
4 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 krm salt
Fyllning
50 g vit choklad
1 dl färskost
6 passionsfrukter
Frosting
4st äggvitor
2.5dl socker
300g smör, rumsvarmt
150g mörk choklad
Topping
Blandat gelegodis

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och rör i ägg och socker. Blanda vetemjöl, kakao och salt i en skål. Rör ner det i kastrullen. Dela kaksmeten i två och häll hälften i var sin smord och bröad form.
Grädda i ca 10minuter.

Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Rör ner den i färskosten. Avsluta med att gröpa ur passionsfrukterna och bland i. Rör om. Lägg en chokladkaka på fatet och bred krämen ovanpå. Lägg på ytterligare en kaka.

Smält chokladen till frostingen och ställ åt sidan för att svalna. Den får inte vara för varm när man häller i den sen för då smälter frostingen. Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Tillsätt chokladsmeten och vispa till en jämn smet. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen.

Bred frostingen på kakan och dekorera med gelegodis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar