söndag 16 februari 2014

Biff tacos med egna tortillas


Ibland tröttnar man ju på de vanliga tacosen man brukar äta och då blir detta ett bra alternativ. Bönorna går hem hos barnen, nog mycket tack var kusin Texas tacos från bamsekokboken.
Förutom biffen har vi tomater, gurka, kidneybönor, avokadoröra och crème fraiche till. Biffreceptet har sin inspiration hos vardagsmenyn.  Tortillan är ett eget påhitt utifrån grunderna i Enklare bröd av Martin Johansson. Boken rekommenderas varmt till alla er som är lite lata men vill baka eget bröd.

Tacobiff
6 portioner
2 torkade chilifrukter
1 dl vatten
1 kg högrev
1 hel vitlök
1 msk rökt paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
smör
1 msk strösocker
33 cl  öl
1 oxbuljongtärning


Ta bort skaften och kärnorna från den torkade chilin. Täck dem med vatten  och koka i ca 15 minuter. Skala och grovhacka vitlöken. Stek kryddor och vitlök i smöret. Tillsätt köttet och bryn det. Häll över öl, socker och buljongtärningen. Mixa den kokta torkade chilin i vattnet och tillsätt även den till grytan. Låt koka i 2-4h. Lyft sen upp köttet och dra isär det i trådar innan servering. Smaka av med kokspadet för extra styrka och smak.

Tortillas
16 bröd
12g jäst 
1.5 dl olja
4.5 dl vatten
6 dl majsmjöl, tex polenta
7 dl vetemjöl special
2 tsk salt
Rör ut jästen i degvätskan. Blanda i mjölet. Låt jäsa 6-8h. Sätt ugnen på 300g, använd gärna baksten. Knåda degen i ytterligare vetemjöl och kavla ut tunna bröd. Avsluta med att kavla med kruskavel eller nagga dem. Grädda i ett par minuter på varje sida. Förvara under bakduk i väntan på servering. Blir bröden något hårda spreja dem med vatten.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar