onsdag 16 februari 2022

General Tsos kyckling med avokadosallad

Ursprungligt recept för kycklingen finner du hos Feeders


General Tsos kyckling
4 portioner
650g strimlad kyckling
1 ägg
2 dl maizena
1 tsk salt
1 tsk socker
1 krm svartpeppar
olja till fritering
Sötsur sås:
2 msk neutral olja
2 salladslök
2 vitlöksklyftor,
0.5 tsk chilipulver
rivet skal från en  apelsin 
2,5 dl strösocker
1 msk riven färsk ingefära
1 dl vatten
0.5 kycklingbuljongtärning
2 msk kinesisk mörk risvinäger
1 dl ljus kinesisk soja
1 msk sesamolja

Börja med den sötsura såsen. Skiva salladslök tunt. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Fräs lök, chili och ingefära i olja tills löken är mjuk. Blanda i apelsinskal, socker, vatten och buljongtärning och låt koka upp. Rör i vinäger och soja och låt stå och puttra i ca 15min. Red av med maizena.

Blanda den tinade kycklingen med uppvispat ägg. Blanda maizena med socker, salt och peppar. Vänd ner maizenamixen i kycklingen. 

Fritera kycklingen i 160 grader tills smeten har stelnat., det tar ca 3min. Låt sen rinna av på hushållspapper. Höj temperaturen till 180 grader och fritera all kyckling på en gång tills den är gyllene. Vänd ihop kycklingen med hälften av den sötsura såsen.

Servera omedelbart med ris, extra sås och sallad.


Avokadosallad
4 portioner
500g cocktail tomater
1 gurka
1 schalottenlök
2 avokados
1 knippe persilja
dressing:
2 msk olja
2 msk citronjuice
0.5 tsk salt
1 nypa svartpeppar

Blanda dressingen. Skala och strimla schalottenlöken fint. Halvera tomaterna och tärna gurka och avokade. Hacka persiljan grovt. Blanda salladen och vänd runt med dressingen. Salladen klarar sig någon dag i kylen om den inte äts upp direkt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar