fredag 12 april 2019

Vinbräserat älgkött med trattkantarellsås

Receptet kommer ursprungligen från Feeders.

Vinbräserat älgkött med trattkantarellsås
5 portioner
500g grytkött från älg
salt och svartpeppar
smör 
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 knippe persilja
1 stjärnanis
3-5 dl rött vin
Trattkantarellsås:
1 dl torkade trattkantareller
0.5 dl vatten
salt och svartpeppar
25 g smör
1 schalottenlök
2 msk konjak
5 dl grädde
0.5 tsk senap
2 msk lingonsylt
1 msk soja
1 buljongtärning
0.5 tsk timjan

Skala och hacka löken och vitlöken. Skala och dela morötterna. Grovhacka persiljan. Dela köttet och klappa in med salt och peppar. Bryn på hög värme tills bitarna har fin yta. Lägg ner lök, vitlök, morötter, persilja och stjärnanis och fräs till löken börjar bli mjuk. Häll på vinet och koka på låg värme i ett par timmar eller tills köttet är mört.

Krossa trattkantarellerna och lägg i blöt. Skala och hacka schalottenlöken. Stek löken mjuk i smöret. Rör ner svampen och vätskan. Tillsätt konjaken och låt vätskan nästan reducera bort innan du tillsätter övriga ingredienser. Låt småputtra i ca en halvtimme

Servera gärna hasselbackspotatis till grytan och såsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar