torsdag 26 juli 2018

Matur och Drykkur, Reykjavik

Matur och Drykkur hittade vi rekommendationer om på flera ställen där de pratade om att det var nydanande mat med typiska isländska ingredienser. När den andra familjen vi reste med tog alla fyra barnen såg vi chansen att ge oss iväg och njuta av deras avsmakningsmeny med dryckespaket.  


Vi började med en alkoholfri välkomstcocktail, Rabarbara Ragna som består av bl a rabarber, citron och björksirap och är dekorerad med inlagd rabarber.

 

Snabbt därpå kom de ut med ett isglas och fyllde med 4-6cl brännvin. För att vara brännvin var det riktigt gott men brännvin är inte riktigt min grej och som svenskt känns det inte så exotiskt som för en del andra turister. 

Vi fick tre små förrätter att starta ätandet med och till det fick vi El Gordo Del Circo Verdejo från Rueda Spanien. 
De tre smårätterna var;
Brännvin- och rödbetsrimmad lax med dillskyr på ett vete- och öltunnbröd 
Rökt lamm med björkinfuserad honung och getfetaost
Torkad fisk med vasslesmör och inlagd tång


Sen ut blev det hälleflundrasoppa med musslor, russin och äpple. Soppan innehåller ingen hälleflundra utan annan vit fisk utan har fått sitt namn från receptet de utgick ifrån när de skapade rätten. Till detta fick vi fick vi portvin, Father Grand Tawny och det passade förvånansvärt bra. 


Sen blev det lamm med rostad rotselleri, potatis, inlagda röda vinbär och rivet lammhjärta. Det var gott och köttet var perfekt tillagat. Till det drack vi Valiano Chianti Classico


Sen kom måltidens lågvattenmärke i vårt tycke, klenäterna i karamelliserad vassle var visserligen gott men den isländska varianten på Irish coffee var inte vår grej. 



Hela måltiden avslutades med skyr med blåbärsgranité och havre och till det drack vi antingen björksnaps eller rabarberlikör. 

Vår stora dotter blev så avundsjuk på vårt besök så vi gjorde ett återbesök på hennes födelsedag





Den här gången provade jag på att starta med Violas secret som består av bl a kvannelikör, torr curacao, rabarberlikör, äggvita och citron. Det var en viktigt god cocktail.



Till varmrätt blev det hästfilé med potatispure, smörrostade morötter och rödbetor, chokladsky och inlagda lingon


Till efterrätt fick vi frukost (?!), rabarbergröt med rabarberkompott och lättkondenserad mjölk. Gott med kändes inte riktigt som en efterrätt.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar