måndag 4 januari 2016
Chokladkaka med dulce de leche
Chokladkaka med dulce de leche
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker
1 liten tsk flingsalt
0,5 burk dulce de leche
Glasyr:
1 dl grädde
100 g mörk choklad
2 tsk smör
1 tsk salt
0,5 burk dulce de leche
Sätt ugnen på 175C, och smält smöret i en kastrull. Rör samman ägg och socker, och tillsätt det smälta smöret och dulce de lechen. Blanda de torra ingredienserna för sig, och rör sedan ner dem i äggsmeten. Rör till en jämn smet, och häll sedan ner den i en form med löstagbara kanter. Kläm gärna fast ett bakplåtspapper i botten på formen, det underlättar att få loss kakan när den ska serveras. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 20-30 min, den ska fortfarande vara lite ogräddad. Tryck ner kanterna lite när du tagit ut den, så samlas inte glasyren i en grop i mitten av kakan sedan. Låt kakan svalna innan du brer på glasyren.
Till glasyren så kokas grädden upp och ställs sedan åt sidan. Bryt ner chokladen i bitar och rör ner den i grädden. Rör till en jämn smet. Klicka sedan i smöret, och strö ner lite flingsalt. Rör ner nästan allt av dulce de lechen. Bred glasyren över kakan. Ta sedan den där sista matskeden dulce de leche och lägg den i en kopp. Rör ut den med ett par matskedar vatten, så att den får ungefär samma tjocklek som flytande honung. Häll sedan den flytande dulce de lechen över glasyren, och dra runt lite i glasyren med spetsen av en kniv för att få ett lite ripplat mönster. Ställ tillbaka kakan i kylen igen, så att glasyren hinner få lite fastare konsistens innan servering. Minst 3 timmar bör den stå kallt, i alla fall.
Etiketter:
bakning,
efterrätt,
mjuka kakor
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar