fredag 26 juni 2015

Chokladtårta med brownie och cheesecake

Heavenly cupcake hade gjort en så snygg tårta som lät god så jag var tvungen att testa. Den är mycket mäktig.

Chokladtårta med brownie och cheesecake
20 bitar
Browniebotten:
350g mörk choklad
225g smör
3dl socker
6st ägg
1msk vaniljsocker
3dl vetemjöl
1tsk bakpulver
1/2tsk salt
Cheesecakebotten:
100g smör
1dl socker
450g cream cheese
2st ägg
1.5dl vaniljkrämsmix
2tsk vaniljsocker
1tsk bakpulver
Swiss Meringue Chocolate Buttercream:
4st äggvitor
2.5dl socker
300g smör, rumsvarmt
150g mörk choklad

Börja med browniebotten. Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull på låg temperatur. Häll den smälta chokladen i en bunke. Tillsätt socker och blanda ihop det ordentligt. Tillsätt ett ägg i taget, vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner övriga ingredienser. Klä en springformar, ca 24cm i diameter, men bakplåtspapper i botten. Grädda i 150grader i cirka 50 minuter. En sticka ska komma ut ren när kakan är klar men den får inte heller vara för torr.

Vispa socker och smör till cheesecakebotten mjuk och krämigt. Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn kräm. Kläck i ett ägg i taget och vispa noga mellan varje. Vänd försiktigt ner vaniljkrämspulver, vaniljsocker och bakpulver. Grädda i samma form som brownien när den är klar. Grädda i 160grader i cirka en timme.

Smält chokladen till smörkrämen .och ställ åt sidan för att svalna. Den får inte vara för varm när man häller i den sen för då smälter smörkrämen. Ta fram smöret och tärna det i små bitar, lägg det på en tallrik för att bli rumsvarmt. Förbered ett vattenbad. Skålens botten får inte nudda vattnet när det kokar. Kläck försiktigt äggen och lägg äggvitorna i skålen ovanför vattenbadet. Tillsätt sockret. Värm marängsmeten till 60 grader och vispa hela tiden. Se till att kanterna på skålen skrapas så att allt socker löser sig. När marängen nått 60 grader, ta av skålen från vattenbadet och vispa antingen tills blandningen är rumstempererad. Den ska nu vara vit, fluffig och glansig. När du tar upp vispen ska topparna stå kvar. Detta tar runt 10 minuter.
Sänk vispens hastighet till medel/låg. Tillsätt en kub smör i taget och vispa mellan varje. det brukar vara lagom att räkna till 10 eller 15 mellan varje kub du tillsätter. När du vispat ner allt smör kan marängsmörkrämen till en början se ryslig ut. Den liknar mer äggröra än frosting. Men det är ingen fara! Fortsätt vispa så löser sig det efter några minuter och krämen blir jämn, fluffig och mjuk. Tillsätt chokladsmeten och vispa till en jämn smet. Om den krämen inte vill bli fluffig, ställ den i kylskåpet i en kvart och prova att vispa igen.

Dela browniebotten. Bred smörkräm över första browniebottnen. Lägg på cheesecaken och bred över mer smörkräm. Lägg på sista bottnen. Bred smörkräm över hela tårta. Spritsa mer smörkräm i mönster på toppen av tårtan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar