tisdag 3 april 2018

90-talsfest

När Mattias fyllde 40 var det dags för temafest igen. Den här gången blev det 90-tal.

Jag och barnen hade ärmlösa klänningar i tunt tyg med t-shirts under och fixade till håret enligt modet.


Som mat serverade vi tacopajer och gör-det-själv pastasallad



Till efterrätt åt vi tiramisu och cheesecake


Tiramisu
14 portioner
1 paket savoiardikex (ca 30st)
5 dl kall kaffe
6 äggulor
750 g mascarpone
1 dl cider
6 äggvitor
1.5 dl strösocker
Till servering:
kakao

Doppa den sockrade sidan av på hälften kexen hastigt i kaffet. Lägg dem i en form. Vispa ihop äggulor och mascarpone med cidern till en slät smet. Vispa äggvitorna till ett fast skum, och tillsätt sockret lite i taget tills det blir en fast smet. Vänd ner marängsmeten i äggsmeten. Bred ut hälften ovanpå kexen. Doppa resten av kexen i kaffet och lägg ovanpå. Bred resten av smeten ovanpå och strö över kakaon.

Låt stå minst 3h i kylen innan servering.


Cheesecake
14 portioner
Botten:
1 paket digestivekex
100g smält smör
Fyllning:
2 dl vispgrädde
600 g färskost 
2 äggulor
2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver

Krossa kexen och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en form med löstagbar kant. 

Vispa grädden. Vispa färskost med socker och vaniljpulver. Rör ner äggulorna en i taget. Vänd ner grädden i ostsmeten. Häll ut över botten och ställ i kylen och låt stelna minst ett par timmar innan servering.

Efter efterrätten blev det drinkar


Piggelin
3 cl Vodka
3 cl Midori
Is
Fruktsoda

Fyll ett highballglas till hälften med iskuber.
Tillsätt vodka och Midori.
Fyll upp med fruktsoda



Lennart
6 cl Xanté
1 Lime
Is
Fruktsoda

Fyll ett highballglas till hälften med iskuber.
Dela limen i två delar
Häll på Xanté och pressa över halva limen.
Dela resten av limen och lägg i glaset
Fyll upp med fruktsoda


Cosmopolitan
6 cl Tranbärsjuice
2 cl Cointreau
4 cl Citronvodka

Blanda och servera i ett martiniglas


Hot Shot
2 cl Galliano
2 cl Kaffe
lätt vispad grädde

Börja med att hälla i Galliano i glaset. 
Häll sedan försiktigt kaffet över baksidan av en sked. Lägg försiktigt på en klick grädde.


White russian
4 cl Vodka
2 cl Kahlúa
2 cl Grädde
Mjölk

Fyll en shaker halvvägs med is och tillsätt vodka, Kahlúa och grädde. Skaka och sila upp i ett glas, fyll upp med mjölk

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar