måndag 30 mars 2015

Pepparglaserad fläskfilé med västerbottensrisotto och svampragu

En riktigt höstig lyxmiddag.

Pepparglaserad fläskfilé
4 portioner
700g fläskfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
smör
pepparglaze:
1 röd lök
0.5 msk olja
1 msk socker
3 dl rödvin
1 msk kalvfond
0.5 tsk hel svartpeppar
0.5 tsk hel vitpeppar
0.5 tsk hel grönpeppar
0.5 tsk hel rosepeppar
0.5 tsk hel sichuanpeppar

Krossa den blandade pepparen. Skala och hacka rödlöken. Fräs löken i oljan tills den är mjuk. Strö över sockret och låt det smälta in. Tillsätt vin, kalvfond och krossad peppar.
Salta och peppar fläskfilén. Bryn den i smöret. Lägg fläskfilén i en ugnsfast form och pensla med glazen. Sätt ugnen på 175 grader och stoppa in köttet. Låt köttet bli 65 grader, pensla då och då under tiden.

Västerbottensrisotto
4 portioner
2 dl arborioris 
1 dl vildris
2 schalottenlökar
1 msk smör
1 dl torrt vitt vin
6 dl kycklingbuljong
2 dl västerbottensost

Skala och hacka löken och fräs den och riset i smöret tills löken är mjuk. Tillsätt vinet och lite av buljongen. Låt det koka in, rör om och tillsätt lite buljong i taget. Riv osten och rör i vid servering.

Svampragu
4 portioner
300 g blandad svamp
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Dela svampen och hacka löken. Fräs svamp och lök i smöret. Krydda med salt och peppar.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar