fredag 17 januari 2014

Brownie med lakritskolafudge

De blev inte så snygga men goda och det är ju ändå det viktigaste. Om ni gillar lakrits och choklad tycker jag ni ska testa receptet, det är inte bara gott utan även lätt att göra.

Jag blev inspirerad av http://www.louisespis.com/2013/11/licorice-brownies-with-licorice.html

Brownie med lakritskolafudge
16-24 bitar
Brownie
100g mörk choklad
125 g smör

1.5 dl muscovadosocker
1.5 dl socker
4 stora ägg 

1 dl kakao 
1.25 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 nypa salt 

Lakritskolafudge  
75 g smör
0.75 dl sirap
0.75 dl strösocker

0.5 dl kakao
2 krm vaniljpulver
3 dl vispgrädde

2 tsk lakritspulver


Sätt ugnen på 175 grader. Klä en form, 20x20 cm, med bakplåtspapper. Smält smöret och tillsätt chokladen. Vispa ägg och socker pösigt. Rör samman ingredienserna till browniesmeten. Fördela browniesmeten i den förberedda formen. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Kakan ska precis ha stelnat. Under tiden gör du lakritskolafudgen.

Lägg alla ingredienser utom lakritspulver till fudgen i en vid, tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp och koka sedan på medelvärme 30-45 minuter. Blandningen ska bli tjock, glänsande och lite segare i konsistensen. Lite som en väldigt mjuk kola. Rör då och då. Ta av från värmen och rör sist ner lakritsen i smeten. Slå fudgen över brownien och låt stå i kylskåp minst ett par timmar eller över natten.

2 kommentarer:

  1. Du borde sluta ha lakrits i dina kakor/godisar - otäckt. ;)

    SvaraRadera
  2. Fast det är ganska diskret med lakrits. I morgon ska jag testa en kladdkaka med mandel och saffran (utan choklad/kakao).

    SvaraRadera