Ursprungligt recept från Feeders.
Gryta med kastanjer och äpple
5 portioner
800 g fläsksida
300 g kastanjer
1 tsk salt
2 salladslökar
1 lagerblad
3 tunna skivor färsk ingefära
0.5 msk råsocker
5 tunna skivor färsk ingefära
1 stjärnanis
0.5 kanelstång
1 svart kardemummakapsel
2 vitlöksklyftor
0.5 dl risvin, eller vitt vin
1 msk mörk kinesisk soja
1 msk ljus kinesisk soja
vatten
2 äpplen
2 salladslökar
Skär ett kryss i kastanjerna. Koka dem i 20min. Spola i kallt vatten. Skala kastanjerna.
Skär fläsket i knappa 3 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull med kallt vatten. Koka upp ordentligt och skumma av det som flyter till ytan. Sänk temperaturen till köttet sjuder. Tillsätt 1 tsk salt, 2 salladslökar, 1 lagerblad och 3 skivor färsk ingefära. Låt sjuda under lock i en halvtimme.
Låt fläsket rinna av och stek i sitt eget fett så de är brynta runt om. Strö över sockret och kryddorna och rör runt. Pressa i vitlöken. Rör runt. Häll på vin och soja och häll på vätska tills köttet nästan täcks. Låt sjuda i 45min.
Lägg i kastanjer och låt koka en kvart till. Skiva salladslöken och klyfta äpplena. Vänd ner och låt sen vätskan koka ner till hälften.
Servera med ris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar