fredag 19 februari 2021

Två sorters fatost


Två sorters fatost
4+4 portioner
3.5 liter standardmjölk
4 dl grädde
1 kanelstång
1.5 msk löpe
Fatost med kanel:
2 msk socker
1 msk socker + 1 tsk kanel
Fatost med sirap:
1.5 dl sirap
1 ägg


Blanda mjölk och grädde i en gryta. Tillsätt kanelstången. Låt sjuda under 3h tills vätskan har minskat till 2.5 liter. Låt svalna tills gräddmjölken är fingervarm och rör då ner löpen. 

Sätt ugnen på 175 grader. Fördela mjölken i två bunkar. I den ena blandar du i socker. I den andra rör du ner sirap och uppvispat ägg. 

Häll upp mjölkblandningarna i två formar. Strö över socker och kanel över den du har mjölkblandningen med socker i. 

Ställ formarna i en långpanna med vatten och ställ in i ugnen. Låt dem gräddas i 1-2h tills de har stannat. 

Servera ljumna eller kalla med tex vispad grädde, bär eller sylt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar