måndag 8 februari 2021

Chokladkolapaj


Chokladkolapaj
14 portioner
Pajdeg: 
150g smör 
0.5dl socker 
3dl vetemjöl 
Kola:
1 burk karamelliserad mjölk
Chokladfyllning :
0.75dl socker 
3 msk vetemjöl 
1krm salt 
2.5dl mjölk 
2st äggulor 
0.5msk smör, osaltat 
1tsk vaniljsocker 
100g mörk choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Knåda ihop alla ingredienserna till degen. Platta till degen lite och vira in den i plastfolie. Lägg i kylskåpet, minst en timme. Ta ut degen, kavla ut den på ett mjölat bakbord. Kavla degen så stor så att den täcker den pajform du valt att använda. Klä formen med degen. Renskär kanterna och ställ in skalet in kylskåpet så att det blir riktigt kallt.

Grädda skalet i cirka 15 minuter. Skalet ska vara genomgräddat. Låt det kallna helt.

I en kastrull blandar du hälften av mjölken med socker, vetemjöl och salt. Rör ihop allt och koka upp under omrörning. Låt det puttra tills det tjocknat. Ta det från plattan och låt svalna en liten stund. Vispa i hop resten av mjölken med äggulorna. Häll i lite av mjölmixen i äggsmeten för att temperera den. När det vispats ihop häll i ytterligare lite av mjölmixen och vispa ihop det. Häll sedan över allt i kastrullen och värm det under omrörning tills det tjocknat ordentligt. Ta det från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker. Hacka chokladen och rör ner den i krämen. Vispa tills all choklad smält och allt är blandat ordentligt.

Ta det helt kalla pajskalet och bred ut den karamelliserade mjölken i botten. Bred chokladkrämen över. Ställ pajen kallt så att chokladfyllningen stelnar helt. Servera pajen med vispad grädde.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar