tisdag 4 mars 2014

Semmelfrossa

Semlor är gott och dessutom roligt att baka men jag tycker inte man måste hålla sig till originalet. Man behöver inte ens ha en vetebulle som bas utan kan använda muffins.

Basen

Vetebullar
16st
150g smör
3 dl mjölk 

25 g jäst
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
ca 1 l vetemjöl
1 ägg

1 ägg att pensla med

Rör ut jästen i kall mjölk. Tillsätt salt, socker, ägg och vetemjöl. Arbeta degen i ett par minuter. Låt jäsa i 30min. Rör ner mjukt smör och bearbeta degen tills den har blandat sig. Låt jäsa 60min. Forma till runda bullar. Låt jäsa i 30min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 10
min.

Muffins
12st
100g smör, osaltat och rumstempererat
1.5 dl socker
2 ägg

0.5 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 tsk kardemumma, mald (efter smak)
2 tsk bakpulver
2.5 dl vetemjöl

Vispa smör och socker till en ljus kräm. Tillsätt ett ägg i taget och vispa mellan varje.Vispa ner övriga ingredienser. Ställ formar i en muffinsplåt och fyll med en matsked smet. Klicka på en matsked av valfri fyllning och fördela sen resten av smeten ovanpå. Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.

Fyllningar 

Varje fyllningsrecept är lagom för åtta bullar/muffins. För fyllning till bullar blanda fyllningen med inkråmet och 0.5dl grädde före du fyller dem.

Mandelmassa
200g mandelmassa
2 msk socker
1 tsk vaniljsocker

0.5 dl grädde

Riv mandelmassan och rör ihop med resten,


Nötmassa
200g hasselnötsmassa
1 tsk vaniljsocker

0.5 dl grädde
Rör ihop alla ingredienser.

Nutella
2 dl nutella

Gräddvarianter

Vanlig grädde
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker

Vispa grädden med vaniljsockret.

Grädde med chokladspån
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
50g choklad
Vispa grädden med vaniljsockret. Riv i chokladen och blanda

Chokladgrädde
2 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
50g choklad
Vispa grädden med vaniljsockret. Smält chokladen och rör försiktigt ner den i grädden.




Ihopläggning

Vetebullarna skär du ett trekantigt hål ur och gröper sen ur. Skär även av spetsen från locket. Sen fyller du hela insidan med fyllning, täcker med grädde och sätter på locket. Locket kan täckas med smält choklad eller få florsocker pudrat ovanpå.

Muffinsen breder du resterande fyllning över toppen. Spritsar på grädde och dekorerar med tex en mandel.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar