Ursprungligt recept från Susannes skafferi.
Blodapelsinkaka
150 g smör
2.75dl strösocker
2 ägg
3 äggvitor
4 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1.5 tsk bakpulver
1 dl yoghurt
3 blodapelsiner, det rivna skalet
smör och ströbröd till formen
Fyllning:
125 g smör
1 dl strösocker
0,75 dl juice från blodapelsinerna
3 äggulor
Glasyr:
2 dl florsocker
cirka 1 msk juice från blodapelsinerna
Till garnering:
Torkade hallon, rosa strössel
Smöra och bröa en avlång brödform på cirka 1.5 liter. Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör och socker fluffigt. Vispa ner ett ägg i taget och sist äggvitorna. Vänd ner de torra ingredienserna och yoghurten. Häll upp i formen och grädda i ca 40min tills kakan är genomgräddad. Låt svalna.
Sjud smör, socker och juice till fyllningen ett par minuter. Ta av från värmen och vispa ner äggulorna. Fortsätt vispa till smeten tjocknar.
Dela kakan på längden. Häll på häften av fyllningen på botten. Lägg på toppen. Skär skåror i toppen och häll på resten av fyllningen.
Blanda glasyren medan fyllningen sjunker in. Häll över fyllningen och strö över garneringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar