måndag 1 april 2024

Ugnsbakad örtkyckling med vitlökspotatismos


Ugnsbakad örtkyckling med vitlökspotatismos
5 portioner
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 stor kyckling
50g smör
1 krm timjan
1 krm salvia
1 msk persilja
salt och svartpeppar
1 dl vatten
vitlökspotatismos:
drygt 1kg potatis
1 dl olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
kycklingbuljongtärning
salt och peppar

Lägg en lergryta i blöt. Skala lök och vitlök. Klyfta löken och krossa vitlöken. Blanda smör med timjan, salvia och persilja. Lägg vitlök och lök i botten av lergrytan. Lägg i kycklingen. Tryck in örtsmöret under skinnet på men och bröst. Krydda med salt och peppar och häll på vattnet. Lägg på locket och ställ in ugnen. Sätt ungen på 200 grader. Låt kycklingen gräddas i 50 minuter. 

Skala och koka potatisen mjuk. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök mjuk i oljan utan att den tar färg. Blanda 2.5 dl av potatisvattnet med en buljongtärning, häll av resten av vattnet. Mosa potatisen och blanda med lök och oljeblandingen och buljongen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar