fredag 26 maj 2023

Greve Moltkes semla


Greve Moltkes semla
10 semlor
1 liten burk konserverade päron
100g mandelmassa
spad från päronen
2-3 dl grädde
0.5 tsk torkad ingefära
1 msk vaniljsocker
wienerdeg:
25g jäst
1.25dl mjölk
1 ägg
1 krm salt
1 msk socker
4 dl vetemjöl
150g smör
uppvispat ägg

Smula jästen och rör ut i mjölken. Rör i allt utom smöret. Låt jäsa i 15min. Kavla ut degen och hyvla smör över. Vik ihop degen i tre och kavla ut igen. Gör så tills smöret är slut. Forma degen till en rulle och skär i 10 delar och lägg på plåt. Låt jäsa svalt i 1h. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 8-10min.

Skiva päronen. Riv mandelmassan och rör med spadet. Vispa grädden med ingefära och vanilj. 

Skär av ett lock på bullarna, fördela mandelmassa, päron och grädde och lägg på locken igen. Servera omedelbart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar