fredag 6 oktober 2017

Bergis

Bergis
4 st
100 g smör
5 dl mjölk 
5 dl vatten 
50 g jäst 
1 tsk salt 
ca 2.5 l vetemjöl 
pensling: 
mjölk
vallmofrön

Smält smöret, häll på vätskan. Smula ner jästen i en stor degbunke. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt salt och resten av degspadet. Arbeta in drygt hälften av mjölet. Strö över lite mjölet och låt jäsa i 30-40 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen i degbunken med lite av det resterande mjölet. Tag sedan upp den på bakbordet och knåda ordentligt. Dela degen i fyra delar. Ta av en liten bit från varje del. Rulla de stora bitarna till släta sprickfria längder och lägg dem på plåt. Dela de små degbitarna i två delar. Rulla dem till smala längder och sno dem om varandra. Lägg snodden längs med brödet och låt den gå under ändarna på längden så att den sitter fast ordentligt. Låt bröden jäsa till nästan dubbel storlek.

Pensla och strö över vallmofrön. Grädda bröden i ca 25 min.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar