lördag 15 oktober 2016

Afternoon tea

Afternoon tea är en trevlig engelsk tradition med smörgåsas, scones med clotted cream, kakor och förstås massor av te. När vi var så mätta att vi rullade blev det dags för brädsspel.


Bacon & Ägg
12 snittar
4 ägg
12 skivor bröd
0.5 dl majonäs
12 skivor bacon

Koka äggen. Skala och mosa äggen med majonäsen. Stek baconet krispigt. Skär av kanterna på brödskivorna och dela dem på längden. Lägg äggröra på hälften av brödskivorna och toppa med en baconskiva, lägg den andra brödskivan ovanpå och servera direkt.

Rostbiff & Rädisor
12 smörgåsar
4 rädisor
12 skivor bröd
1 dl creme fraiche
1 tsk senap
12 skivor rostbiff

Skriva rädisorna tunt. Blanda creme fraîche och senap. Bred senapsblandningen på brödet, lägg på en skiva rostbiff och dekorera med rädisorna. 

Lax & Gurka
12 smörgåsar
rivet skal av en citron
12 skivor bröd
100 g färskost
6 skivor lax
1 gurka

Skriva gurkan tunt. Blanda färskost och citronskal. Skär av kanterna på brödet. Bred färskosten på brödet, lägg på en skiva lax och gurkskivor på hälften av dem. Lägg ihop till dubbelsmörgåsar. Skär som trianglar

Scones
12 st
6 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 krm salt
75 smör
3 dl mjölk

Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna. Blanda ner smöret till en smulig deg. Rör ner mjölken. Forma till 12 bullar och grädda i 6-10min.

Clotted Cream
12 portioner
6 dl grädde

Sjud grädden i en skål i vattenbad tills den tjocknar. Ställ i kylen over natten. Lyft upp den hårda kakan och rör den mjuk med lite grädde om det behövs.


Shortbread 
30-40st
300g smör
1.75dl ljust muscovadosocker
5 dl vetemjöl
2.5 dl rismjöl

Sätt ugnen på 175 grader. Rör socker och smör fluffigt. Rör ner mjölet och bred ut på en plåt med bakplåtspapper, ca 0.5cm tjockt. Grädda 10-15min tills kakan är gyllene. Skär i bitar och låt svalna.

Lemon drizzle slices
10-15 bitar
75g smör
1.5dl socker
2 ägg
2.5dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
rivet skal av en citron
0.5 dl mjölk
topping:
saft från två citroner
0.5dl strösocker

Sätt ugnen på 175 grader. Täck botten av en form med bakplåtspapper. Smör formen. Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa ner äggen. Rör ner övriga ingredienser. Häll i formen och grädda i 25-30min. Blanda toppingen och värm så sockret smälter. När kakan är klar stick lite hål i kakan och häll över toppingen. Låt svalna i formen och skär sen upp kakan.

Maracuja
10 portioner
250g digestivekex
100g smör
4 passionsfrukter
2 dl passinsfruktjuice
4 gelatinark
2 burkar kondenserad mjölk
5 dl vispad grädde

Krossa kexen och smält smöret. Blanda och tryck ut i en form. Lägg gelatinbladen i kallt vatten så de mjuknar. Gröp ur passionsfrukterna och blanda med juicen. Värm på juicen lite grann och smält gelatinet. Rör ner den kondenserade mjölken. Vispa grädden och vänd ner den. Häll på ovanpå kexbotten och ställ i kylen och låt stelna.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar