söndag 22 maj 2016

Ålborgspepparkakor

Från Ekotarian kom ett annorlunda recept på pepparkakor.

Ålborgspepparkakor
175 g smör 
3 dl muscovadosocker
1 dl ljus sirap
1 msk kanel
2.5 tsk malen ingefära
2.5 tsk malen nejlika
1.5 tsk kardemumma
lite svartpeppar
50 g sukat 
50 g pomeransskal
50-75 g hela skållade mandlar
 rivet skal av 1 citron
2 tsk bikarbonat
9 dl vetemjöl

Smör, socker och sirap smälts samman i en gryta. När grytan tas från värmen, rör i bikarbonatet. Den jäser upp och sjunker sedan tillbaka lite. Rör i kryddor, mandlar, sukat, citronskal och pomerans. Ta en pepparkvarn och rör några varv och tillsätt mjölet lite i taget. Sluta hälla i mjöl när degen är tillräckligt fast för att kunna rullas till korvar i kylskåpet. Låt degen stå i kylskåp ett tag, gärna till nästa dag.
När degen vilat, skär den i så tunna skivor som möjligt och lägg på en plåt. Grädda på 170-190 grader i ca 5 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar