söndag 20 december 2020

Kastanjerisotto

Ett recept ursprungligen från Feeders

Kastanjerisotto
4 portioner
300g kastanjer
1 lagerblad
2 msk olja
1 schalottenlök
1 kvist libsticka
1 tsk rosmarin
200 g risottoris
1,5 dl rosevin
1,2 liter varm buljong, fasan eller kyckling
50 g smör
1 dl finriven parmesanost
Nymald svartpeppar efter smak

Skölj kastanjerna och skär ett kryss i toppen på dem. Koka kastanjerna med ett lagerblad. Låt dem småkoka i 20-30min. De ska ha blivit genommjuka. Lyft upp kastanjerna, några åt gången, och skala dem. Se till all få bort allt av de inre skinnet. Efter det här steget kan kastanjerna sparas i kylen ett par dagar.

Skala och hacka schalottenlöken. Hacka libstickan. Grovhacka kastanjerna. 

Skölj riset ordentligt tills vattnet blir klart. Stek lök och libsticka i oljan på låg temperatur tills löken är genomskinlig. Tillsätt lite mer olja och riset. Höj temperaturen och rör konstant under stekningen i ca 3-4 minuter tills riset ser mjölkvitt ut. Häll i vinet, sänk temperaturen och låt vinet koka bort. Tillsätt sen rosmarinen och lite av buljongen i taget. Fortsätt att tillsätta buljong lite i taget när riset börjar bli torrt. När riset har ett bra tuggmotstånd rör du ner smöret och kastanjerna och smakar av med peppar. Låt kastanjerna bli varma under några minuter. Rör sen ner osten och servera direkt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar