tisdag 19 juni 2018

Älgfile med palsternacksplättar


Älgfile med palsternacksplättar
3 portioner
Portvinssky:
1 gul lök
50 g rotselleri
1 dl portvin
1.5 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk konc kalvfond
1 msk maizena 
salt och peppar
Palsternacksplättar:
2 dl vetemjöl
3 ägg
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
100 g palsternackor
Svamp- och lökfräs:
ca 100 g skogschampinjoner
3 stora schalottenlökar
smör till stekning
salt och peppar
Örtstekt renfilé:
1 vitlöksklyfta
1 dl hackad persilja, plockad timjan och rosmarin
600 g älgfile
salt och peppar
smör till stekning

Sätt ugnen på 150°C.

Skala och hacka löken. Skala och tärna rotsellerin. Koka upp grönsakerna tillsammans med portvin och rödvin. Späd med vatten och kalvfond. Låt sjuda i 30 minuter. Sila såsen och red av med maizena. Smaka av med salt och peppar

Vispa ihop mjöl, ägg, mjölk och salt. Skala och finriv palsternackorna och blanda med smeten. Stek plättarna i lite smör, beräkna 4 plättar per person. Håll plättarna varma i ugnen.

Rensa och dela svampen. Skala och hacka schalottenlöken. Stek svamp och lök i lite smör. Smaka av med salt och peppar.

Pressa vitlöken och blanda med örterna. Rulla köttet i örterna. Salta och peppra. Bryn köttet runtom i en stekpanna. Stek färdigt i ugnen till ca 60°C innertemperatur.

Skär upp köttet och servera med portvinssky och plättar varvade med svamp och lök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar