onsdag 7 mars 2018

Gudruns festkrans


Gudruns festkrans
50g smör
1.25 dl kaffegrädde 
25 g jäst 
1 krm salt 
0.5 msk socker 
1 ägg 
ca 5 dl vetemjöl 
0.5 tsk kardemumma 
fyllning: 
100 g smör 
0.5 tsk kardemumma 
dekor:
1 ägg till pensling 
pärlsocker och hackad mandel till garnering

Ljumma grädden. Smula jästen. Rör ut jästen med degspadet. Blanda mjöl och margarin. Tillsätt de övriga ingredienserna förutom en del av vetemjölet. Arbeta degen väl och låt jäsa.

Sätt ugnen på 225 grader. Rör matfettet med sockret och kardemumman. Knåda och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla ihop plattan och skär den i bitar. Lägg bitarna tätt i en smord hålform och låt jäsa i ca 40 min.

Pensla med uppvispat ägg, strö över mandel och pärlsocker. Grädda i ca 20 min. Låt svalna under bakduk.

3 kommentarer: