måndag 28 juli 2025

Samgyeopsal


 Samgyeopsal
4 portioner
700g färskt sidfläsk
0.5 dl sesamolja
salt och peppar
salladsblad
picklade grönsaker
Ris
ssamjangsås:
1 dl miso
2 msk gochujang
2 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta
2 tsk sesamolja
1 salladslök
2 tsk rostade sesamfrön

Pressa vitlöksklyftan och strimla salladslöken fint. Blanda såsen. Skär eventuell svål från fläsket och skiva tunt. Stek så det får fin yta på båda sidorna. Singla sesamolja över köttet. 

Servera allt ihop och ät i salladsblad.

Snöig saffranskaka

Ursprungligt recept från Underbara Clara


Snöig saffranskaka
100 g smör
0.5g saffran
5 ägg
3.5 dl socker
1.5 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
Glasyr:
200 g färskost
25 gr smör
1 dl florsocker
1 msk citronsaft
1.5 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Bryn smöret och rör ner saffranen.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner bakpulvret och filmjölken. Rör ner mjölet och till sist smöret. Häll up i formen och grädda i ca 40min.

Vispa ihop allt utom kokosen till glasyren.

Bred ut glasyren på kakan när den har svalnat och strö över kokosen.


Melasskakor


Melasskakor
ca 50st
2.5 dl socker
225 g smör
2.5 dl mörk sirap
0.75 dl mjölk
1 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk vinäger
0.5 tsk salt
0.5 tsk ingefära
1 tsk kanel
ca 12 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör, sirap och socker fluffigt. Rör ner ägget. Rör ner mjölken, vinäger och bakpulver. Rör ner kryddorna. Rör ner vetemjöl tills du får en fast deg. Klicka ut en rågad matsked det och tryck till med gaffel eller fingrar. Grädda i ca 10min.

Järnvägsrestaurangen på Liseberg

Järnvägsrestaurangen är vårt standardställe att äta på, om det inte blir snabbmat, när vi är på Liseberg. Maten har god och jämn kvalitet och kommer i rimliga portioner och dessutom hyggligt snabbt. Det är inte något man kan säga om alla restauranger på Liseberg.



Sesamstekta pilgrimsmysslor med grönsaker


Sesamstekta pilgrimsmysslor med grönsaker
4 portioner
600g pilgrimsmusslor
1dl svarta sesamfrön
30g smör
olja
salt
grönsaker:
1 kvarts kålhuvud
100g skogschampinjoner
5 dl broccolibuketter
2 morötter
6 salladslökar
2 vitlöksklyftor
3cm färsk ingefära
olja
3 msk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk honung

Skär kålen i bitar. Kvadrera svampen. Strimla morötter a. Skär salladslöken i bitar. Pressa vitlöken och riv ingefäran. Stek grönsakerna i oljan i ett par minuter. Rör ner soja, sesamolja och honung och stek ett par minuter till.

salta pilgrimsmusslorna lätt och pensla dem med olja. Vänd dem i sesamfröna. Stek i smöret, ca 1min på varje sida. Servera omedelbart.

söndag 27 juli 2025

Citronglass


Citronglass
1 liter
5 dl vispgrädde
3 dl kondenserad mjölk
2 citroner

Zesta och pressa citronerna. Vispa ihop kondenserad mjölk med mest och citronsaft. Vispa grädden. Vänd ihop grädden med den kondenserade mjölken. Häll upp i en form och frys minst fyra timmar.



Jalebi


Jalebi
ca 30 st
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl majsstärkelse
1 krm bikarbonat
0.5 dl yoghurt
1.5 dl vatten
olja
sockerlag:
5 dl socker
2.5 dl vatten
1 tsk citronsaft
0.5 g saffran
4 kardemummakapslar

Koka samman sockerlagen så att den är simmig och sockret har löst sig.
Rör ihop allt utom oljan till smeten. Hetta upp oljan och spritsa ner smeten som spiraler ungefär 5cm i diameter. Fritera gyllene på båda sidor. Doppa sen i sockerlagen. Servera omedelbart.