4 portioner
600g ryggbiff
6 dl broccolibuketter
sesamfrön
olja
salt och peppar
marinad:
2 schalottenlök
1 cm färsk ingefära
1 tsk miso
1 msk honung
2 dl soja
0.5 dl mirin
0.5 dl olja
Skär baconet i bitar. Skala och dela morötter och lökar i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken.
Bryn köttet och baconet i lite olja. Tillsätt grönsakerna och bryn lite till. Häll på vatten, buljongtärningar, soja, sake och honung. Låt koka i 3h. Skala och dela potatisen och lägg den i grytan och koka i 20min till.
Riv ingefäran och blanda currypastan. Rör ner i grytan och låt koka upp.
Lägg ungen på 125 grader. Salta och peppra revbenen och lägg i en ugnsfast form med lite vatten i botten. Låt baka i ugnen i 1.5h. Pressa vitlöksklyftorna och blanda glazen. Pensla revbenen med glasen. Höj temperaturen på ugnen till 225 grader och baka ytterligare 20min.
Vi hade hört att Bistro Södra 32 skulle vara bra så vi ville testa.
Restaurang Olivedal känns som en korsning mellan kvarterssylta och hamburgerkedja av högre klass. Miljön lämnar övrigt att önska men funkar fint som en afterwork och maten är helt okej men inte värd en omväg för.
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt. Smula ner smöret i degen. Rör ner mjölk och dulce de leche. Rör ner nötter och choklad. Forma till två kakor på e plåt. Dela i fyra bitar var. Grädda i ca 20min.
Smält chokladen och blanda glasyren. Bred ut över sconesen när de kommer ut ur ugnen och servera omedelbart.
Skala och riv päronet. Skala och finhacka vitlök och lök. Blanda marinaden. Lägg köttet och marinera i minst en halvtimme.
Skiva salladslöken. Blanda såsen.
Stek köttet i oljan i en het panna. Skiva upp och servera med såsen, grönsaker och ris.
Skala och hacka lök och vitlök. Putsa köttet och dela det i 4cm bitar. Bryn köttet runt om. Rör ner lök och vitlök och stek löken mjuk. Strö över sockret och låt karamelliserad. Tillsätt soja, vatten, vin, sesamolja, miso och risvinäger. Låt puttra i 1.5-2h. Dela morötterna och lägg i. Låt koka 45min-1h. Dela svampar i kvartar. Lägg i svamp och broccoli och låt koka 20-30min. Smaka av med salt och peppar och strö över böngroddar och salladslök vid servering.
Pressa vitlöken och strimla salladslöken. Blanda med övriga ingredienser till såsen.
Skär av svålen från fläsket och stek så båda sidor får fin färg.
Servera med sesamolja och sås att doppa köttet i och strimlade grönsaker och sallad eller kål till wraps. Gott med ris till.
Pressa vitlöken och blanda med resten till marinaden. Marinera kycklingen i minst 30min.
Pressa vitlöken och blanda ihop såsen i en kastrull. Låt puttra i 4-5minuter.
Vänd kycklingen i maizenan och fritera sen i 1-2 minuter på ca 180 grader. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda med såsen och strö över sesamfrön vid servering.
Sätt ugnen på 175 grader. Kärna ur dadlarna och koka upp vattnet. Blanda bikarbonat med vattnet och lägg i dadlarna och låt stå tills dadlarna är mjuka. Mixa dadlarna.
Rör smör och socker mjukt. Vispa ner äggen ett i taget. Rör ner vaniljsocker och sirap. Blanda mjöl och bakpulver. Alternera att röra ner mjöl och mjölk lite i taget. Rör ner dadlarna. Fördela smeten i 12 muffinsformar. Grädda i 20-25min.
Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull. Låt smöret smälta på låg temperatur. Låt sen koka i några minuter så att såsen tjocknar.
Ta puddingen ur formen och häll över såsen vid servering.
Efter många år var det dags att besöka Lammet och Grisen igen på vår årliga skidresa.
En ny grej är att det finns ett vegetariskt alternativ till varje kött-typ som då matchar tillbehören.
Kockar står och skär upp kött och korv åt en av den tillagningsgrad man öskar. Det finns tre stationer, fläsk, lamm och nöt.
Och för barnen finns det filmrum och lekrum ifall de tröttnar på de vuxna.
Skala och hacka lök och vitlök. Riv morötterna. Stek lök, vitlök och morötter mjuka i olja. Vänd i tomatpure och kryddor och stek några minuter till. Häll på tomatkross, creme faiche och vatten. Smula ner buljongtärningen och låt koka i ca 15min. Rör ner de avrunna bönorna och smaka av med limesaft.
Stek halloumin knaprig och rör ner i gryta vid servering.
Pivo är en mysig liten restaurant nära Götaplatsen. Jag valde deras välkomponerade vilterbjudande.
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Dela kycklingen på längden och salta bitarna runt om. Bryn kycklingen runt om och lägg sen i en ugnsfast form. Stek löken mjuk och lägg med i formen. Häll i grädde, vatten, fond, crème fraiche och chilisås i stekpannan, och koka upp. Rör i krossad rosépeppar och grönpeppar, och häll såsen över kycklingen. Grädda i 20min.
Halvera tomaterna och lägg i den ugnsfasta formen. Grädda i 10min till eller tills kycklingen är färdig.
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda kanel och socker. Bred smör på brödskivorna och lägg på en plåt. Strö över socker-kanelblandingen. Ställ in i ugnen och grädda i ca 5min till sockret börjar smälta. Låt svalna och skär på diagonalen.
Sänk ugnen till 175 grader. Ställ brödskivorna omlott i formen. Vispa samman mjölk, grädde, vaniljsocker, farinsocker och ägg och häll i formen. Låt stå i ca 15min.
Täck över med ugnsfolie och grädda i 15 min. Ta av folien och grädda i ytterligare 20min eller tills puddingen stannat.
Mixa jordgubbar och socker och servera som sås till puddingen.
Rör ut jästen i vattnet. Rör er mjölk, salt och honung och rör tills honungen har lösts upp. Rör ner mjölet. Låt jäsa 2-4h.
Sätt ugnen på 250 grader.
Skrapa ur degen på ett mjölat bakbord. Dela degen till lagom stora bitar och lägg på en plåt. Låt jäsa i 30min. Sänk temperaturen på ugnen till 225 grader när du stoppat in plåten. Grädda 15-20min.
Sätt ugnen 225 rader. Skala och hacka löken. Stek den mjuk i oljan. Tillsätt köttfärs och kryddor. Låt steka tills köttfärsen är färdig. Låt svalna lite.
Lägg en klick köttfärs i hörnet av degen och vik ihop i trianglar. Ta lite vatten och stryk på den sista delen av degen innan du viker ihop. Lägg skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper.
Pensla med olja och grädda i ungen i 12-15min.
Servera med en sallad och chilisås, tex den till Filippinska vårrullar.
Smält smöret och rör sen ner mjölken. Smula jästen. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta degen väl och låt jäsa 30min. Blanda fyllningen.
Kavla ut degen till ett rektangulärt stycke. Bred ut fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär 1-2cm breda skivor och lägg på en plåt. Täck med bakduk. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i ca 10 min. Låt svalna under bakduk.
Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop socker och smör fluffigt. Tillsätt övriga ingredienser förutom sylten. Fördela i kakformar så degen fyller 75% ungefär. Tryck en grop i varje kaka och fyll med sylt. Grädda i ca 15min.
Lägg ugen på 150 grader. Rör smör, socker och sirap smidigt. Rör ner vetemjöl och bakpulver. Rör ner müsli. Blanda ordentligt. Klicka upp på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ca 15min.
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smörgåspapper i en långpanna. Rör ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, blanda dem i smeten. Häll i långpannan. Grädda i 5 min.
Stjälp upp på sockrat smörgåspapper. Dra av det tidigare pappret försiktigt. Låt svalna lite. Bred på sylten. Rulla ihop hårt. Lägg med kanten nedåt.
Sätt ugnen på 125 grader. Salta och peppra köttet runt om. Grädda tills en innetemperatur på 60 grader (ca 1.5h). Låt vila innan du skär upp.
Smält gelatinpulvret i grädden. Smält chokladen och rör ihop med grädden. Riv zest från apelsinen och limen (separat). Dela avokadon. Ta ut kärnorna och gröp ur det gula och det gröna köttet för sig. Mixa det gula köttet med apelsin zesten och hälften av choklad krämen. Mixa resten av chokladkrämen med lime zesten och det gröna från avokadon.
Fyll avokadoskalen med den gröna moussen ungefär 1cm från skalet runt om. Fyll sen på med den gula moussen så det bara blir ett litet hål kvar för kärnan.
Smält den mörka chokladen och blanda med eventuella mousse rester och spritsa ut och forma en kärna i vart och en av avokadohalvorna. Låt stå och stelna i kylen men servera relativt snabbt så inte moussen mörknar.
Efter att ha handlat tyg till balklänningen behövde vi äta och då blev det såklart asiatiskt. Sara uppskattade verkligen Koie ramen och vill gärna återvända, jag tyckte det var helt okej men känner inget behov att gå hit igen.
Sätt ugnen på 175 grader. Klä en ugnsform, ca 20x30cm med bakplåtspapper.
Grovhacka nötter och choklad. Smält smöret. Vispa smör och socker. Tillsätt ägg och salt. Rör ner vetemjölet och rör tills det är en slät smet. Rör ner två tredjedelar av nötter och chokladen. Häll smeten i formen. Strö över resten av chokladen och nötterna. Grädda i 30min.
När jag skulle till Spice Room med gänget ville barnen följa med. En av dem var besviken att det inte var klassisk indisk mat men den andra gillade det.
Maten och drinkarna var väldigt snygga. Drinkarna var goda men maten var lite i det starkaste laget. Efterrätterna var riktigt bra. Restaurangen är klart värt ett besök.