söndag 10 november 2024

Boeuf en daube


Boeuf en daube
5 portioner
1.5 kg högrev
1 dl mjöl
salt och peppar
1 paket bacon
2 vitlöksklyftor
2 msk whiskey
200g champinjoner
2.5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
3.5 dl rött vin
4 morötter
1 nät steklök
6 svartpepparkorn
4 nejlikor
1 lagerblad
1 msk mejram
2 tsk timjan
1 dl hackad persilja

Tärna köttet. Blanda mjöl, salt och peppar och vänd runt köttet i det. Strimla baconet och stek det, lägg sen i botten av en gryta. Skala vitlöksklyftorna. Bryn köttet och vitlöksklyftorna i fettet. Lägg ovanpå baconet. Häll på whiskeyn och skapa ur pannan ner i grytan. Dela svampen och svetta den. Lägg i grytan. Koka ur pannan med vattnet och häll i grytan. Skala och dela morötterna. Skala löken. Lägg i grytan med kryddorna. Smula över buljongtärningen och häll över vinet. Låt puttra i 3h. 

Schweizisk gryta

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen


Schweizisk gryta
4 portioner
800 g högrev
1 dl vetemjöl
2 gula lökar
3-4 st morötter
2 paprikor 
200 g champinjoner 
4 vitlöksklyftor
1 msk worcestershiresås
400 g krossad tomat
3 dl vatten 
2 st köttbuljongtärningar
salt & svartpeppar
Smör och olja till stekning

Skala lök och morötter. Dela lök, morötter, paprikor oh champinjoner i mindre bitar.

Skär köttet i tunna skivor, ca en halv centimeter. Dela i bitar så de har sidor på ca 5cm.

Blanda salt, peppar och mjöl och vänd köttet i. Bryn köttet och lyft upp. Stek lök och morötter i samma gryta. Pressa ner vitlöksklyftorna. Tillsätt krossad tomat, worcestersås, vatten och buljongtärningar. Låt puttra i 1.5h. Rör ner paprikor och svamp och koka i 30min till.

Servera med tex potatismos


Trattoria da Pasquale

Valet föll på italienskt för några veckor sen. Då ville vi prova Pasquale som vi hade hört bra om. Maten var god och kändes genuin. Det känns mer som en trång kvarterskrog än en påkostad restaurang.


Portionen carbonara var god och mycket mättande

Tiramisun var lite trist men funkade den med.

lördag 9 november 2024

Gryta med kastanjer och äpple

Ursprungligt recept från Feeders.

Gryta med kastanjer och äpple
5 portioner
800 g fläsksida
300 g kastanjer
1 tsk salt
2 salladslökar
1 lagerblad
3 tunna skivor färsk ingefära
0.5 msk råsocker
5 tunna skivor färsk ingefära
1 stjärnanis
0.5 kanelstång
1 svart kardemummakapsel 
2 vitlöksklyftor
0.5 dl risvin, eller vitt vin
1 msk mörk kinesisk soja
1 msk ljus kinesisk soja
vatten
2 äpplen
2 salladslökar

Skär ett kryss i kastanjerna. Koka dem i 20min. Spola i kallt vatten. Skala kastanjerna.

Skär fläsket i knappa 3 cm stora bitar. Lägg dem i en kastrull med kallt vatten. Koka upp ordentligt och skumma av det som flyter till ytan. Sänk temperaturen till köttet sjuder. Tillsätt 1 tsk salt, 2 salladslökar, 1 lagerblad och 3 skivor färsk ingefära. Låt sjuda under lock i en halvtimme.

Låt fläsket rinna av och stek i sitt eget fett så de är brynta runt om. Strö över sockret och kryddorna och rör runt. Pressa i vitlöken. Rör runt. Häll på vin och soja och häll på vätska tills köttet nästan täcks. Låt sjuda i 45min. 

Lägg i kastanjer och låt koka en kvart till. Skiva salladslöken och klyfta äpplena. Vänd ner och låt sen vätskan koka ner till hälften. 

Servera med ris.

Evolushi

Efter en hel dag på stan köpte vi med oss middag från Evolushi hem. Det blev en 8bitars sushi, en kycklingbowl och tempurarullar. 

Vi bad utan chilimajonäs på rullarna men det stod inte med att de rullade dem i chiliflingor så vi hann bara stoppa på hälften. Det hade varit bättre utan dem rullade i flingorna. Annars var maten väldigt god och vi köper gärna mat härifrån igen.





The Joint


I onsdags var vi på the Joint. Jag började med en fruktig tequila sen var det bara jag som vågade mig på mexikanskt, de andra körde på burgare. 



Min burrito var riktigt god och de andra gillade sina burgare. 


Efteråt var det bara jag som orkade med churros till efterrätt. Det var gott men lite grädde eller glass till hade gjort det ännu bättre.

fredag 8 november 2024

Crepes med nötfyllning


Crepes med nötfyllning
4 portioner
1.5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2.5 dl mjölk
2 dl grädde
3 ägg
smör
fyllning:
1.5 dl nutella
1 dl hackade nötter

Blanda de torra ingredienserna. Rör ner mjölken till en slät smet. Tillsätt äggen. Rör sist ner grädden.

Grädda och bred på nutella och strö över nötter så snart de är klara. Servera omedelbart, gärna med vispad grädde.


Nötmarängtårta


Nötmarängtårta
8 portioner
3.5 dl hasselnötsmjöl
2 dl strösocker
2 ägg
smör och ströbröd
fyllning:
3 dl vispgrädde
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk pulverkaffe
färsk frukt
kolasås

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ner hasselnötsmjölet. Grädda i 20-25min. Låt svalna.
Vispa grädden med socker, vaniljsocker och pulverkaffe.
Bred grädden på tårtbotten och dekorera med kolasås och frukt.

Blue diamond


Blue diamond
1 glas
3 cl vaniljvodka
1.5 cl persikolikör
1.5 cl blå curacao
0.5 dl flädersaft
1 stor isbit

Blanda allt utom isbiten. Lägg isbiten i ett cocktailglas och häll över. Servera omedelbart.

söndag 3 november 2024

Läskiga cupcakes

Cupcakes
18st
muffins:
175g smör
2.5dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg 
1.25 dl mjölk 
0.5 tsk salt 
3.75 dl vetemjöl 
1.5 tsk bakpulver 
glasyr:
100g smör
75g cream cheese
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
några droppar röd karamellfärg
kackerlackor:
dadlar
mörk choklad
spindlar:
1 dl chokladströssel
lakritsremmar
större strössel
hjärnor:
0.5 dl glukossirap
röd karamellfärg

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker fluffigt. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner mjölken. Rör ner salt, mjöl och bakpulver. Klicka i muffinsformar och grädda i 10-14min. Låt svalna

Rör alla ingredienser till glasyren smidigt. Spritsa på muffinsen när de har svalnat i lämpligt mönster.

kackerlackor: smält chokladen. Lägg en dadel på varje muffins och rita ben och antenner med chokladen

spindlar: doppa i strösseln. Dela lakritsremmarna och tryck in som ben. Använd det stora strösslet som ögon

hjärnor: Blanda sirapen med färgen. Droppa över vindlingarna i hjärnorna.




Lunch på Mugwort


Vi avslutade höstlovet med lunch på Mugwort. Hundar var välkomna och Aros trivdes där.
Vi valde en tallrik med tjocka revben, potatis, sås och äpplemos och en med tunna revben och långkok skinkstek och pommes. Revbenen och skinksteken var godast och såsen var helt ljuvlig.  Vi tar gärna långlunch här igen.

Kyckling med karamelliserad lök


 

Kyckling med karamelliserad lök
6 portioner
6 kycklinglår
6 stora gul lökar
3 vitlöksklyftor
0.5 tsk rosmarin
1 tsk timjan
salt och peppar
2 msk senap
1 msk balsamvinäger
5 dl buljong
smör

Skala och skiva löken. Stek löken på medelvärme i 30-45min. Tillsätt pressad vitlök, timjan och rosmarin. Häll på hälften av buljongen och låt koka in. Salta och peppra kycklingen och bryn den. Lägg kycklingen på löken. Rör senap och vinäger i pannan och koka ur med resten av buljongen. Häll över kycklingen. Låt puttra i 45min.