lördag 28 september 2024

Hamburgerost


Hamburgerost
1 liter (lagom till 20 hamburgare)
700g hårdost tex cheddar eller västerbottensost
3 dl gammaldags mjölk
50 g smör
1 msk natriumcitrit

Riv osten grovt. Smält smöret i mjölken. Rör ner natriumcitrit. Värm till 65 grader och se till att allt blandar sig väl. Rör ner osten och rör tills all ost har smält och det är en jämn smet. Häll sen upp i plastformar och låt stelna. Förvara i kylen.

Tryck ut ur formen (jag använde små yoghurtburkar och fick hjälpa till med en kniv längs kanten). Skriva upp och lägg på hamburgare vid stekning eller använd till en ostdipp










Rökt bringa från Texas



Rökt bringa från Texas
12 portioner
3kg hel bringa
1 msk salt
1 msk grovmald svartpeppar
1 tsk vitlökspulver

Putsa bort stora fettklimpar och silvriga senor. Blanda kryddorna, strö över köttet på båda sidor och klappa in. Ladda grillen med mycket rökved och värm upp den till 100-120 grader. Lägg på köttet för indirekt grillning. Grilla i 4-5h tills köttet når en temperatur på 70 grader. Slå in köttet och lägg tillbaka den  grillen 2-4h till tills köttet når 90 grader. Låt vila 1-3h och skär sen upp.

Äpplebourbon

Ursprungligt recept från Feeders.

 

Äpplebourbon
4 cl bourbon
2 cl triple sec
1 cl citronjuice
3-4 droppar ingefärsjuice
is
Äppelmust
äppelskivor

Blanda bourbon, triple sec och citronjuice. Häll upp i ett glas med is. Fyll upp med äppelmust. Droppa över ingefärsjuicen och dekorera med äppelskivor.

fredag 27 september 2024

Jerkkyckling

 


Jerkkyckling
5 portioner
1 stor kyckling
6 salladslökar
8 vitlöksklyftor
1 chili, scotch bonnet
1 msk malen kryddpeppar
2 msk muscovadosocker
1 tsk kanel
1 tsk timjan
2 msk olja
1 msk vinäger
2 msk soja
1 pressad lime
1 pressad apelsin
1 bit ingefära

Skala vitlöksklyftorna. Skala och riv ingefäran. Mixa allt till marinaden. Skär av kycklingen under revbenen, skär bort ryggraden och fläk upp revbenen. Täck kycklingen med marinaden och låt marinera i kylen i ca 6h.  Grilla med rök på 120-130 grader tills kycklingen är klar, räkna 1-2h tillagning.


Linssoppa med spenat

Ursprungligt recept från Underbara Clara

Linssoppa med spenat
6 portioner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 tsk curry
1.5 liter vatten
4 tärningar grönsaksbuljong
4 dl torkade röda linser
400 gr krossade tomater
3 lagerblad
2 tsk hela senapsfrön
1 tsk paprikapulver
250 gr bladspenat
Salt, vitpeppar

Skala och hacka löksorterna. Fräs löken och curryn i lite olja.

Tillsätt buljong, linser, krossad tomat, lagerblad, senapsfrön och paprikapulver. Låt småkoka i ca femton minuter

Blanda ner spenaten och låt soppan koka upp. Smaka av och krydda enligt önskemål. 

Servera med mjukt bröd och kanske en klick creme fraiche.


Backyard

Vad som kändes som sista sommarkvällen var vi på Backyard

Jag började med en mulata diaquiri 

Vi valde alla bonanza-menyn. 



Först ut var kimchi cheeseballs, tulum melon, sticky pork och pata bravas. Allt var gott.


Till hamburgarna kommer tryffels and beans, teriyaki lökringar, dillkryddade pommes och lite dippsåser.


Vi valde alla burgaren med svart vitlök och tryffel


Guchyjang karamellkaka till efterrätt.

Allt var jättegott men det var synd att man inte kunde beställa en mindre storlek på burgaren för jag orkade inte äta upp hela.