onsdag 30 oktober 2024

Shrewsbury kakor

Ett recept från 1850-talet


Shrewsbury kakor
ca 100st
2.5 dl socker
7.5 dl vetemjöl
1 tsk mald koriander
350 g smält smör
3 ägg
0.5 dl brandy

Sätt ugnen på 200. Blanda alla ingredienser till kakorna. Kavla ut till 0.5cm tjock deg. Tryck eller skär ut kakor. Grädda i 5-10min tills kakorna har knappt fått färg.

Citronmarängcupcakes


Citronmarängcupcakes
14st
muffins:
150g smör
2.5dl socker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg 
1 pressad citron
0.5 tsk salt 
3.5 dl vetemjöl 
0.5 tsk bakpulver 
fyllning:
3 äggulor
1.75 dl socker
0.5 dl vetemjöl
rivet skal och saft från en citron
2 msk smör
marängsmet:
3 äggvitor
0.5 dl socker

Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Koka upp under omrörning. Så snart smeten börjar stela ta bort från plattan.

Sätt ugnen på 200 grader. Rör smör, socker och vaniljsocker fluffigt. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner citronsaften. Rör ner salt, mjöl och bakpulver. Klicka i muffinsformar och grädda i 14-15min.

Skär ut en del av mitten av cupcaken och fyll med fyllningen

Vispa upp äggvitorna till ett fast skum. Vispa med socker och bred ut på muffinsen. Grädda i 3-5min till marängen får färg.

Galette med ost och skinka



Galette med ost och skinka
4 portioner
1 dl bovetemjöl
2.5 dl vetemjöl
0.5 tsk salt
2 dl vatten
5 dl mjölk
3 ägg
smör
fyllning:
1 ägg
100 g riven ost
150 g rökt skinka

Blanda ihop smeten och låt stå och svälla i 10min. Vispa upp ägget. Häll 0.75dl i en panna och se till det täcker botten. Vänd pannkakan när ytan har stelnat. Lägg på två matskedar av äggen och bred ut. Lägg på skinka och strö över riven ost. Vik ihop och servera omedelbart eller varmhåll i ugnen. 

lördag 26 oktober 2024

Shabu-Shabu


Shabu-Shabu
4 portioner
700g lövbiff
200g fast tofu
1 salladslök
1 liten knippa shimeji eller ostronskivling
200g färsk spenat
200g salladskål
200 gram risvermicellinudlar
Ponzu sås
furikake
buljong:
2 liter vatten
1 buljongtärning
2 msk soja
1 msk mirin

Strimla lövbiffen, tärna tofun, skiva salladslöken och strimla salladskålen och svampen. Koka upp buljongen. Lägg i nudlarna och låt koka 2 två minuter. Lägg i köttet. Häll upp i skålar och lägg i grönsaker och svamp enligt önskemål. Vänd runt och krydda med ponzu sås och furikake. Ät omedelbart.

Äpplete

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.

Äpplete
1 liter
2 äpplen
1 apelsin
1 citron
0.5 dl råsocker
1 kanelstång
3 nejlikor
1 liter vatten

Tvätta utsidan av äpplen, apelsin och citron. Skiva dem. Lägg i en gryta med socker och kryddor. Häll över kokande vatten och låt koka upp igen. Lyft ur citrusskivorna. Låt dra i ca 15min och sila sen av. Servera varmt eller kallt.

Hemmagjort smör

Ursprungligt recept från Underbara Clara.


Hemmagjort smör
5 dl grädde
1 msk gräddfil
ca 1tsk salt

Blanda grädde och gräddfil och låt stå framme någon timme för lite extra smak. Ställ sen kallt och vispa gräddblandingen tills den börjar separera och klumparna blir gula. När klumparna klumpar ihop sig tar du upp dem och kramar dem i kallt vatten. Byt vattnet tills du kan knåda smöret utan att vattnet missfärgas. Vattnet du tog upp smöret ur sparar du och använder till degvätska. 
Rör ner med salt och smaka av. Klarar sig i kylen några veckor.

tisdag 1 oktober 2024

Engelsk köttpaj

 

Engelsk köttpaj
5 portioner
600 g högrev
2 lökar
200 g champinjoner
2 msk vetemjöl
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
1 krm torkad timjan
2 msk tomatpure
salt och peppar
olja
pajdeg:
7.5 dl vetemjöl
2 tsk salt
350 g smör
2 dl vatten
1 ägg

Skala och hacka löken. Putsa och tärna högreven i bitar om 2cm. Dela champinjonerna. Stek kött och lök i oljan. Rör ner mjölet. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka i 2-3 timmar. 

Rör snabbt ihop allt till pajdegen utom ägget. Låt vila i kylen minst en timme.

Sätt ugnen på 225 grader.  Kavla drygt hälften av pajdegen till en cirkel du täcker botten med. Fyll pajen. Kavla ut resten av pajdegen och täck pajen med. Skär skåror i toppen. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 10min, stäng av värmen och låt grädda i ytterligare 20min på eftervärmen.

Gräddstuvade gråärtor

Orginalrecept från Feeders.

Gräddstuvade gråärter
5 portioner
3 dl torkade gråärter
kokspad:
1 gul lök
2 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
Vatten
ett lagerblad
salt
stuvning:
2 msk smör
1 morot
1 schalottenlök
1,5 msk vetemjöl
1 buljongtärning
3.5 dl vatten
1 kryddnejlika
2 kryddpepparkorn 
1 dl grädde

Blötlägg ärtorna över natten. Skala och klyfta en gul lök. Häll av vattnet från ärtorna. Koka ärtorna med lök och kryddor i lättsaltat vatten. Låt koka i 45min, skumma vid behov. Häll av vattnet

Skala och hacka morot och lök. Stek i smöret tills löken är mjuk. Rör ner mjölet. Späd med vattnet. Mortla kryddorna. Tillsätt kryddor och buljongtärning. Låt puttra i 10min. Rör ner grädde och låt koka upp.

Servera gärna med rökt kött.



Misostekt lax


Misostekt lax
4 portioner
4 skinnfria portionsbitar lax
olja
sås:
2 msk miso
1 msk ljus soja
2 msk mirin
4 tsk honung
2 tsk risvinäger

Rör ihop såsen. Stek fisken i lite olja tills ensa sidan är klar. Vänd på den och häll över såsen. Stek tills fisken är färdig. Servera gärna med grönsaker, picklade rödlök och ris.