söndag 28 april 2024
Thaiinspirerad kycklingwok med ingefära
Järpar i gräddsås
6 portioner
750 g köttfärs
0.75 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk senap
1 gul lök
0.5 dl knippe finhackad persilja
Svartpeppar
1,5 tsk salt
Smör och olja
Karamilliserad lök:
3 lökar
2 msk sirap
2 msk japansk soja
Gräddsås:
7.5 dl grädde
0.75 dl soja
1 msk senap
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och finhacka löken. Blanda ströbröd med mjölk, rör om och låt stå svälla i 10 min. Blanda i övriga ingredienser. Forma till järpar och stek med olja och smör tills de är brynta runt om. Lägg i en mellanstor ugnsform. Skala och skiva löken i strimlor, stek mjuka i olja och smör. Tillsätt övriga ingredienser. Stek i några minuter till. Lägg löken över järparna. Blanda alla ingredienser till gräddsåsen och häll i stekpannan och koka upp, häll över järparna. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 min.
Hotel Riverton
Vi hade middag med teamet på Hotel Riverton. Hotellet har en fantastisk utsikt tyvärr fick man dock den nedgående solen i ögonen.
Maten var väldigt god men det var inte tydligt i beskrivningen att det fanns gelatin i efterrätten vilket skapade problem för några kollegor. Men jag går ändå gärna hit igen.
lördag 27 april 2024
Lunch på Indian Village
Wok med färs och paprika
Kycklingbowl
5 portioner
4 kycklingfiléer
Marinad till kycklingen, tex hoisinsås eller bbqsås
1 burk kokta bönor
2 dl okokt/4 dl kokt ris
1 gurka
1 ask cocktailtomater
1 paprika
4 dl majskorn
blandsallad
2 avokado
lime
fruktbitar
måndag 1 april 2024
Ugnsbakad örtkyckling med vitlökspotatismos
Lägg en lergryta i blöt. Skala lök och vitlök. Klyfta löken och krossa vitlöken. Blanda smör med timjan, salvia och persilja. Lägg vitlök och lök i botten av lergrytan. Lägg i kycklingen. Tryck in örtsmöret under skinnet på men och bröst. Krydda med salt och peppar och häll på vattnet. Lägg på locket och ställ in ugnen. Sätt ungen på 200 grader. Låt kycklingen gräddas i 50 minuter.
Skala och koka potatisen mjuk. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök mjuk i oljan utan att den tar färg. Blanda 2.5 dl av potatisvattnet med en buljongtärning, häll av resten av vattnet. Mosa potatisen och blanda med lök och oljeblandingen och buljongen.
Dumleblondie
225 g smör
330 g muscavadosocker
1 ägg+1 äggula
250 g vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g Dumle
Bryn smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker smidigt. Rör ner äggen en i taget. Rör ner alla torra ingredienser. Häll i en form klädd med bakplåtspapper. Tryck ner dumpen. Grädda i ca 30min, kakan ska ha stelnat ungefär en tredjedel in men fortfarande vara kladdig i mitten.
Låt svalna lite och servera med vispad grädde som efterrätt eller skär i bitar och ät till kaffet.
Citron- och vallmodrömmar
30-40st
150g smör
1.75 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjorthornssalt
3.75 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 125 grader. Rör smör och socker vitt och poröst, rör i oljan och citronskalet. Blanda mjöl, vaniljsocker, vallmofrön och hjorthornsalt. Blanda i. Forma till små bollar och lägg på en plåt. Tryck till dem lite. Grädda i ca 25min.
lördag 9 mars 2024
Chokladkola med havssalt
Varm cookie med glass
vaniljglass
kakdeg:
100 g smör
1 msk ljus sirap
125g socker
1st ägg
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
100 g choklad
100g kolagodisar tex dumle
Sätt ugnen på 175 grader.
Hacka chokladen. Rör ihop smör, sirap, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna, sist blandar du i chokladen. Fördela degen i formar, jämna till ytan och tryck ner kolagodisar.
Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter för stor kaka, cirka 8 minuter till mindre kakor. Kakan ska inte vara genomgräddad, utan fortfarande vara degig i mitten.
Servera varma med glass
The Parlour
Vi gick till The Parlour för ett försenat firande av min födelsedag.
Jag började med en smaskig drink.
Chokladklot till varm choklad
Lancashire hotpot
5 port
800 g högrev
3 st gula lökar
4-5 st morötter
8-15 mellanstora fasta potatisar
2 msk vetemjöl
2 msk Worcestershiresås
2 msk soja
1 st buljongtärning
2-3 st lagerblad
1 tsk torkad timjan till garnering
Salt & svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning
30 g smält smör till pensling
Ca 6 dl kokhett vatten
Putsa och skär köttet i bitar. Skala och strimla löken. Skär moroten i stora bitar. Bryn köttet i smör och olja. Tillsätt löken och stek den mjuk. Strö över mjölet och blanda det med köttet och löken. Häll på vattnet. Tillsätt Worcestershiresås, soja, buljong och lagerblad. Låt grytan puttra under lock i ca 1 h, tills köttet mjuknar något.
Sätt ugnen på 200 grader. Lägg i morötterna och låt grytan puttra i 30min.
Smaka av med salt och peppar. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Häll grytan i en ugnsfast form eller behåll i grytan om den tål ugnen. Lägg potatisen i fina varv ovanpå. Pensla med smör och strö över salt och timjan. Baka i ugnen i ca 45min tills potatisen är mjuk.
Brasserie Lavette
I januari besökte vi Brasserie Lavette och jag åt en riktig god charktallrik. Övriga rättar var även de goda.
Punchrulltårta
3 ägg
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk punch eller 1 tsk arrarakessence
1.5 msk mjölk
fyllning:
100g smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1.5 msk kakao
1 äggula
0.5 dl punch eller 1 tsk arrarakessence
Sätt ugnen på 250 grader. Lägg smörgåspapper i en långpanna. Rör ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, blanda dem i smeten. Blanda i mjölk och punch/essence. Häll i långpannan. Grädda i 5 min.
Stjälp upp på sockrat smörgåspapper. Dra av pappret försiktigt. Låt svalna lite. Rör smöret mjukt med florsockret, vaniljsockret och kakaon. Tillsätt äggulan och rör till en jämn smet. Tillsätt punchen/essencen och rör till en jämn smet. Bred på fyllningen. Rulla ihop hårt. Lägg med kanten nedåt.
Vilda
För att fira alla hjärtans dag gick vi till Vilda som har naturen som tema och de allra flesta av ingredienserna var hämtade i det fria. Vi nöjt av en 7-rättersmeny med matchande viner
Varberg Kusthotell
Sierra
Vi ville avsluta resan med en trevlig middag i solnedgången och valde då Sierra. Tyvärr fick vi inte platser så vi kunde se solnedgången från vårt bord men vi kunde se den om vi gick ut på altanen.
Jag provade en margherita men det var inte riktigt min grej. Revbenen med coleslaw och cornbread var dock min grej, iaf de två förstnämnda var riktigt goda. Portionen var stor men inte helt överdriven som på många andra platser.
Garden of Gods
Garden of Gods är ett intressant område men många stora röda klippor. Man kan köra bil runt det eller vandra i det. Räkna med en halv dag och se till att ha med dig vatten för det kan bli varmt mellan klipporna.