söndag 28 april 2024

Thaiinspirerad kycklingwok med ingefära

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.



Thaiinspirerad kycklingwok med ingefära
5 port
700 g strimlad kyckling
50g torkad svamp eller 500g färsk
2 msk soja
1 bit färsk ingefära
2 vitlöksklyftor
2 morötter
1 paprika 
4 st salladslökar
4 msk ostronsås
1 msk söt soja 
0.5 tsk mald svartpeppar
1 matsked sesamolja
0.5 dl vatten
olja till stekning


Blötlägg torkad svamp i varmt vatten i minst 15 min och hacka sedan grovt. Blanda sedan kycklingen sojan och låt marinera.

Kombinera alla såsingredienser: Ostronsås, söt soja, sesamolja, peppar och vatten, ställ åt sidan.

Skär paprika och morot i strimlor, skär ingefära i tunna strimlor, finhacka vitlöken och salladslöken.

Hetta upp olja i en wok eller stekpanna. Stek vitlök och kyckling på hög värme. Tillsätt övriga ingredienser förutom salladslöken och stek tills kycklingen är genomstek. Rör ner salladslöken och servera.

Järpar i gräddsås

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.

Järpar i gräddsås
6 portioner
Järparna:
750 g köttfärs
0.75 dl ströbröd
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk senap
1 gul lök
0.5 dl knippe finhackad persilja
Svartpeppar
1,5 tsk salt
Smör och olja
Karamilliserad lök:
3 lökar
2 msk sirap
2 msk japansk soja
Gräddsås:
7.5 dl grädde
0.75 dl soja
1 msk senap

Sätt ugnen på 150 grader. Skala och finhacka löken. Blanda ströbröd med mjölk, rör om och låt stå svälla i 10 min. Blanda i övriga ingredienser. Forma till järpar och stek med olja och smör tills de är brynta runt om. Lägg i en mellanstor ugnsform. Skala och skiva löken i strimlor, stek mjuka i olja och smör. Tillsätt övriga ingredienser. Stek i några minuter till. Lägg löken över järparna. Blanda alla ingredienser till gräddsåsen och häll i stekpannan och koka upp, häll över järparna. Grädda i mitten av ugnen  i ca 15 min.

Hotel Riverton

Vi hade middag med teamet på Hotel Riverton. Hotellet har en fantastisk utsikt tyvärr fick man dock den nedgående solen i ögonen.

Maten var väldigt god men det var inte tydligt i beskrivningen att det fanns gelatin i efterrätten vilket skapade problem för några kollegor. Men jag går ändå gärna hit igen.







lördag 27 april 2024

Lunch på Indian Village



Indian Village ligger nära jobbet och serverar stora portioner av försvenskad indisk mat till bra priser. Det är ett väldigt trevligt lunchalternativ.



Wok med färs och paprika

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.

Wok med färs och paprika
3 portioner
500 g färs 
2 gula lökar
2 röda paprikor
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära (ca 3 cm)
olja
Woksås:
0.5 dl söt soja 
0.5 dl japansk soja
0.5 dl vatten
2 tsk sesamolja
Koreanska ägg:
6 st ägg
1 dl japansk soja
1 dl vatten
1 msk honung
2 salladslökar
1 vitlöksklyfta
1 krm chilipasta
1 msk rostade sesamfrön

Koka äggen i 7min tills gulan är mjuk. Skölj i kallt vatten och skala. Strimla salladslöken och blanda övrigt till äggens marinad. Lägg i äggen och låt stå 30min till 12h.

Skär lök och paprika i strimlor. Skiva salladslöken. Riv ingefära och vitlök. Blanda ihop alla ingredienser till woksåsen och ställ åt sidan.

Hetta upp olja i en wok eller stekpanna. Stek köttfärsen. Lägg i löken, vitlöken och ingefäran när köttfärsen är nästan klar och stek ett par minuter. Rör ner paprikan. Blanda med såsen och låt puttra ett par minuter. Rör ner salladslöken och servera.

Kycklingbowl

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen


Kycklingbowl
5 portioner
4 kycklingfiléer
Marinad till kycklingen, tex hoisinsås eller bbqsås
1 burk kokta bönor
2 dl okokt/4 dl kokt ris
1 gurka
1 ask cocktailtomater
1 paprika
4 dl majskorn
blandsallad
2 avokado
lime
fruktbitar

Dela kycklingfiléerna så du får åtta platta bitar. Pensla dem med marinaden. Koka risen. Tärna gurka, halvera tomater och strimla paprika. Mosa avokadon med en halv pressad lime. Skölj bönorna. Stek kycklingen. Servera i olika skålar så alla kan ta det de gillar.


måndag 1 april 2024

Ugnsbakad örtkyckling med vitlökspotatismos


Ugnsbakad örtkyckling med vitlökspotatismos
5 portioner
1 gul lök
6 vitlöksklyftor
1 stor kyckling
50g smör
1 krm timjan
1 krm salvia
1 msk persilja
salt och svartpeppar
1 dl vatten
vitlökspotatismos:
drygt 1kg potatis
1 dl olja
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
kycklingbuljongtärning
salt och peppar

Lägg en lergryta i blöt. Skala lök och vitlök. Klyfta löken och krossa vitlöken. Blanda smör med timjan, salvia och persilja. Lägg vitlök och lök i botten av lergrytan. Lägg i kycklingen. Tryck in örtsmöret under skinnet på men och bröst. Krydda med salt och peppar och häll på vattnet. Lägg på locket och ställ in ugnen. Sätt ungen på 200 grader. Låt kycklingen gräddas i 50 minuter. 

Skala och koka potatisen mjuk. Skala och hacka lök och vitlök. Stek lök och vitlök mjuk i oljan utan att den tar färg. Blanda 2.5 dl av potatisvattnet med en buljongtärning, häll av resten av vattnet. Mosa potatisen och blanda med lök och oljeblandingen och buljongen. 

Dumleblondie

Ursprungligt recept från Susannes Skafferi.


Dumleblondies 
225 g smör
330 g muscavadosocker 
1 ägg+1 äggula
250 g vetemjöl
0.5 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g Dumle

Bryn smöret och låt det svalna. Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker smidigt. Rör ner äggen en i taget. Rör ner alla torra ingredienser. Häll i en form klädd med bakplåtspapper. Tryck ner dumpen. Grädda i ca 30min, kakan ska ha stelnat ungefär en tredjedel in men fortfarande vara kladdig i mitten.

Låt svalna lite och servera med vispad grädde som efterrätt eller skär i bitar och ät till kaffet.


Citron- och vallmodrömmar


Citron- och vallmodrömmar
30-40st 
150g smör
0.25 dl olja
1.75 dl socker 
1 msk vaniljsocker 
1 tsk hjorthornssalt 
rivet skal av en citron
1 msk vallmofrön
3.75 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 125 grader. Rör smör och socker vitt och poröst, rör i oljan och citronskalet. Blanda mjöl, vaniljsocker, vallmofrön och hjorthornsalt. Blanda i. Forma till små bollar och lägg på en plåt. Tryck till dem lite. Grädda i ca 25min.

lördag 9 mars 2024

Chokladkola med havssalt

Ursprungligt recept från Susannes Skafferi

Chokladkola med havssalt
2 dl socker
0.75 dl kakao
1 msk vetemjöl
0.75 dl vispgrädde
1 dl sirap
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 tsk flingsalt

Lägg allt utom saltet i ugnsfast skål och koka i micron tills smeten når 125 grader eller klarar kulprovet. Häll ut i en form på bakplåtspapper och smula över salt. Låt stelna och skär i bitar.

Varm cookie med glass


Varm cookie med glass
4 portioner
vaniljglass
kakdeg:
100 g smör
1 msk ljus sirap
125g socker
1st ägg
1 krm salt
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
100 g choklad
100g kolagodisar tex dumle

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka chokladen. Rör ihop smör, sirap, socker och ägg. Rör ner de torra ingredienserna, sist blandar du i chokladen. Fördela degen i formar, jämna till ytan och tryck ner kolagodisar.

Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter för stor kaka, cirka 8 minuter till mindre kakor. Kakan ska inte vara genomgräddad, utan fortfarande vara degig i mitten. 

Servera varma med glass

The Parlour

 Vi gick till The Parlour för ett försenat firande av min födelsedag. 

Jag började med en smaskig drink.


Barnen åt mini bifftacos och friterade räkor till middag medan jag åt entrecote.




Vi valde churros till efterrätt och de kom med koladip, glass och sockervadd. En fantastisk efterrätt


Maten tog lång tid så bäst är nog att gå hit för drink och efterrätt och inte när du är hungrig. 



Chokladklot till varm choklad


Chokladklot
4 st
100g mörk choklad
100g mjölkchoklad
2 portionspåsar varmchokladpulver
minimarshmallows

Smält chokladen och bred ut i 12 halvklot i silikonformar (räkna med att en tredjedel går sönder när du tar loss dem). När de har stelnat fyll dem med chokladpulver och marshmallows. Limma ihop med med mer smält choklad. Blir det choklad över kan du dekorera med smält choklad och marshmallows. 

Lägg i varm mjölk och rör om när du är sugen på varm choklad. 

Lancashire hotpot

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.

Lancashire hotpot
5 port
800 g högrev 
3 st gula lökar
4-5 st morötter
8-15 mellanstora fasta potatisar
2 msk vetemjöl
2 msk Worcestershiresås
2 msk soja 
1 st buljongtärning 
2-3 st lagerblad
1 tsk torkad timjan till garnering
Salt & svartpeppar
Smör och rapsolja till stekning
30 g smält smör till pensling
Ca 6 dl kokhett vatten

Putsa och skär köttet i bitar. Skala och strimla löken. Skär moroten i stora bitar.  Bryn köttet i smör och olja. Tillsätt löken och stek den mjuk. Strö över mjölet och blanda det med köttet och löken. Häll på vattnet. Tillsätt Worcestershiresås, soja, buljong och lagerblad. Låt grytan puttra under lock i ca 1 h, tills köttet mjuknar något. 

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg i morötterna och låt grytan puttra i 30min. 

Smaka av med salt och peppar. Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Häll grytan i en ugnsfast form eller behåll i grytan om den tål ugnen. Lägg potatisen i fina varv ovanpå. Pensla med smör och strö över salt och timjan. Baka i ugnen i ca 45min tills potatisen är mjuk.

Brasserie Lavette

 I januari besökte vi Brasserie Lavette och jag åt en riktig god charktallrik. Övriga rättar var även de goda.




Brasserie Lavette var klart bättre än förväntat utifrån deras läge och jag äter gärna här igen och jag roar mig i närheten.



Punchrulltårta


Punchrulltårta
3 ägg
1.5 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 msk punch 
eller 1 tsk arrarakessence
1.5 msk mjölk
fyllning:
100g smör
1.5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1.5 msk kakao
1 äggula
0.5 dl punch eller 1 tsk arrarakessence

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg smörgåspapper i en långpanna. Rör ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, blanda dem i smeten. Blanda i mjölk och punch/essence. Häll i långpannan. Grädda i 5 min.

Stjälp upp på sockrat smörgåspapper. Dra av pappret försiktigt. Låt svalna lite. Rör smöret mjukt med florsockret, vaniljsockret och kakaon. Tillsätt äggulan och rör till en jämn smet. Tillsätt punchen/essencen och rör till en jämn smet. Bred på fyllningen. Rulla ihop hårt. Lägg med kanten nedåt.

Vilda

 För att fira alla hjärtans dag gick vi till Vilda som har naturen som tema och de allra flesta av ingredienserna var hämtade i det fria. Vi nöjt av en 7-rättersmeny med matchande viner

Skogsbuljong

Älgtartar

Kräftklo

Karljohanssvamp med renkött

Havskräfta med morot och kålrabbi

Pinnbröd med benmärgssmör

Pilgrimsmussla

Rödbetor

Rådjur med pumpa och potatisterrin


Granbarksost med fröknäcke

Blåbär med granskottsolja

Slånbär och parfait på bovete

Sen tre små godbitar medan vi betalade, minimunk, marshmallow och hallongele.




Både maten och vinen till var helt fantastiska och vi var lagom mätta efterråt. Maten kom lite långsamt i början men det är det enda vi har att anmärka på.

Varberg Kusthotell

Varbergs kusthotell ligger fint, alldeles vid havet. Deras hemsida är ett under av rörighet och deras spaavdelning är okej snarare än fantastisk men eftersom 12-åringar är välkomna valde vi att åka dit iaf. 



Lunch buffen och frukost buffen var bra men nu ska vi prata om middagen. Drinkarna var trista och vinerna matchade bara maten okej. Maten var god men kändes inte riktigt prisvärd. 





Jag tycker verkligen Varbergs kusthotell behöver skärpa till sig, ordna med informationen på sin hemsida, ge all information när man besöker receptionen och putsa på smakerna i restaurangen.




Sierra

Vi ville avsluta resan med en trevlig middag i solnedgången och valde då Sierra. Tyvärr fick vi inte platser så vi kunde se solnedgången från vårt bord men vi kunde se den om vi gick ut på altanen. 

Jag provade en margherita men det var inte riktigt min grej. Revbenen med coleslaw och cornbread var dock min grej, iaf de två förstnämnda var riktigt goda. Portionen var stor men inte helt överdriven som på många andra platser.





Garden of Gods

Garden of Gods är ett intressant område men många stora röda klippor. Man kan köra bil runt det eller vandra i det. Räkna med en halv dag och se till att ha med dig vatten för det kan bli varmt mellan klipporna.