För att ligga mitt i smeten i Bergen har Olivia riktigt bra mat men det finns dock risk för kö.
Det går som tåget
Det går som tåget, ibland bara rusar det fram och ibland så spårar man ur.
torsdag 2 oktober 2025
Olivia
Både Linguine al profumo di mare och Pasta Carbonara var goda och rejäla portioner. Vi behövde inte vänta så länge på maten heller trots det var fullsatt.
Oreo cake
Oreo cake
16-18 bitar
150g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning oreos
fudgefyllning:
300g vit choklad
100g mörk choklad
2 dl vispgrädde
100g smör
topping:
1 påse minimashmellows
1 förpackning minioreos
1 dl chokladsås
16-18 bitar
150g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning oreos
fudgefyllning:
300g vit choklad
100g mörk choklad
2 dl vispgrädde
100g smör
topping:
1 påse minimashmellows
1 förpackning minioreos
1 dl chokladsås
till formen:
smör
kakao
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och strö en form med avtagbar kant med kakao. Smält smöret or rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner mjölet. Hacka kakorna och rör ner i smeten. Häll upp i formen och grädda ca 15min.
Dela chokladen. Värm grädden och rör ner chokladen. Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. lägg på majoriteten av mashmellowsen på kakan och häll över fudgen. Lägg på resten av toppingen och ringla över chokladsåsen. Låt stelna i kylen i minst 1h.
Pepparrotskött
Pepparrotskött
4 portioner
600g helt nötkött tex högrev eller bog
2 tsk salt
1 liter vatten
2 gula lökar
1 morot
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
0.5 dl riven pepparrot
sås:
0.5 dl vetemjöl
1 dl vatten.
0.5 dl riven pepparrot
Skala och dela lök och morötter. Koka upp vattnet med salt och lägg i köttet. Lägg i grönsaker och kryddor. Låt köttet puttra i 1-2h. Ta upp köttet och sila av buljongen. Blanda vatten och mjöl till redningen. Blanda redningen med 4 dl buljong och låt kokta upp och smaksätt med pepparroten. Skiva upp köttet vid servering. Servera med pepparrot vid sidan om så folk kan strö över om de vill.
lördag 27 september 2025
Flåmbanan med museum
Vi stannade en natt i Flåm bara för att åka Flåm-Myrdal. Turen var fin men efter att ha åkt Berninabanan kändes den inte så spektakulär.
En tråkig sak var att det var väldigt få av fönstren som var öppningsbara så det var svårt att ta bra bilder.
Sen hjälpte ju inte vädret till heller med massor av låga moln och lite regn på tillbakaresan.
Efter turen gick vi på det söta lilla museumet om banan och såg på historiska tågvagnar och läste mer om hur det gick till att bygga järnvägen.
Stegastein
När vi var i Flåm hörde vi talas om Stegastein så vi passade på att åka via där på vår väg till Molde.
Man ser ut över Aurlandsfjorden och vi lyckades t.o.m. se en regnbåge. Det var en trevlig omväg jämför med att köra genom tunnlar. Det var många andra fina vyer med när vi åkte över fjället.
Atlanthavsvägen
Det regnade och blåste massor när vi skulle åka Atlanthavsvägen så det blev inte så mycket att gå ur bilen och njuta av omgivningarna. Vi åkte från Vevagn till Kårvåg. Vägen var ordentligt skyltad redan från Eide.
Det var häftigt att vara så nära havet när det blåste så mycket men jag vill gärna resa tillbaka när man kan se sig om lite mer.
Liten smulkaka
Liten smulkaka
smulor:
2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
25g smör
1 dl pekannötter
kaksmet:
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 dl socker
0.5 dl farinsocker
0.75 dl yoghurt
1 ägg
25 g smör
smulor:
2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
25g smör
1 dl pekannötter
kaksmet:
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 dl socker
0.5 dl farinsocker
0.75 dl yoghurt
1 ägg
25 g smör
Lägg ugnen på 175 grader. Smör en liten kakform, 15-20cm i diameter, med löstagbar kant. Grovhacka pekannötterna. Smält smöret. Blanda allt till smulorna.
Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner övriga ingredienser. Häll ner i kakformen. Strö över smulorna. Grädda 15-20min.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)