torsdag 10 juli 2025

Rökt bringa ala Montreal


Rökt bringa ala Montreal
20 portioner
5 kg bringa
12g nitratsalt
1 dl grovt salt
1 msk grovmalen svartpeppar
1 tsk mald vitpeppar
1 tsk senapspulver
1 tsk koriander
1 msk vitlökspulver
1 msk lökpulver
1 tsk chilipulver
1 msk dillfrön
svartpeppar
lönnträ till röken

Blanda alla kryddor och klappa köttet med det. Lägg i en bunke i kylen och låt rimma i 7-8 dagar. Tvätta av kryddorna och lägg i kallt vatten i 1.5h för att dra ut lite salt. Lägg köttet i kylen över natten för att ytan ska torka upp. Krydda köttet med svartpeppar runt om. Rök köttet på grillen på 100-125 grader tills det går 75 grader. Ugnsbaka sen med vattenbad tills köttet når 90 grader.


 

Kantarellbiffar


Kantarellbiffar
10-12st
300g kantareller
1 vitlöksklyfta
2 dl riven ost
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 tsk senap
1 schalottenlök
2 dl ströbröd
salt + peppar
smör

Dela kantarellerna i små bitar och stek ur vätskan ur dem. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda allt till biffarna. Forma och stek i smör tills de är gyllene på utsidan.

Franska snibbar


Franska snibbar
ca 30 st
150g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
ca 1 l vetemjöl
1 ägg
fyllning:
60 g vallmofrön
0.75 dl mjölk
75 g smör
1 dl socker
1 dl russin
1 tsk saft av en citron
1 ägg till pensling
pärlsocker och vallmofrön till garnering

Ljumma mjölken. Smula jästen. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta degen väl och låt jäsa. Stöt vallmofröna. Koka dem i några minuter i mjölken. Blanda samman fyllningen.

Kavla ut degen till en fyrkant. Bred ut fyllningen på längden av kakan så att den täcker två tredjedelar. Vik in den ofyllda delen. Vik ännu en gång så att skarven kommer neråt. Skär ut trekanter och lägg på en plåt. Låt jäsa.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och vallmofrön. Grädda i 250 grader i ca 6 min. Låt svalna under bakduk.

fredag 4 juli 2025

Torsk med ingefära i kokosmjölk



Torsk med ingefära i kokosmjölk
5 portioner
500 g färsk eller fryst, tinad torskfilé
2 paprikor
120 g haricots verts
1 rödlök
400 ml kokosmjölk
0.5 dl grovriven färsk ingefära
1 lime
1 fiskbuljongtärning
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt

Sätt ungen på 225 grader. Hacka paprikorna. Skala och strimla löken. Riv skalet på limen och pressa den. Lägg fisken i en ugnsfast form och täck med grönsakerna. Blanda övriga ingredienser och häll över. Grädda i ca 25min.

Fjärås Bräcka


En mulen dag valde vi att åka till Fjärås Bräcka. Vi gick det längsta vägen men genade på slutet när vi blev trötta. Det är trevligt och lättgången förut några irriterade kor i en hage man skulle gå igenom.

Efter promenaden fikade vi på caféet till naturrummet innan vi åkte hem.








 

Turkisk kikärtsgryta

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen

Turkisk kikärtsgryta
5 portioner
3 frp kokta kikärtor
1 gul lök
1 paprikor
1 burk krossade tomater
3 st vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
1 tsk chilipulver
Salt
olja

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj av kikärtorna. Skala lök och vitlök. Strimla paprika och lök, finhacka vitlöken. Blanda allt i en ugnsfast form. Låt baka i 30min, späd med vatten vid behov.