Orginalrecept från Feeders.
Gräddstuvade gråärter
5 portioner
3 dl torkade gråärter
kokspad:
1 gul lök
2 kryddnejlikor
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
Vatten
ett lagerblad
salt
stuvning:
2 msk smör
1 morot
1 schalottenlök
1,5 msk vetemjöl
1 buljongtärning
3.5 dl vatten
1 kryddnejlika
2 kryddpepparkorn
1 dl grädde
Blötlägg ärtorna över natten. Skala och klyfta en gul lök. Häll av vattnet från ärtorna. Koka ärtorna med lök och kryddor i lättsaltat vatten. Låt koka i 45min, skumma vid behov. Häll av vattnet
Skala och hacka morot och lök. Stek i smöret tills löken är mjuk. Rör ner mjölet. Späd med vattnet. Mortla kryddorna. Tillsätt kryddor och buljongtärning. Låt puttra i 10min. Rör ner grädde och låt koka upp.
Servera gärna med rökt kött.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar