måndag 24 juni 2024

Kolaäpplepaj


Kolaäpplepaj
10 portioner
pajdeg:
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk socker
175g smör
0.5 dl kallt vatten
fyllning:
6-8 äpplen
2 dl vatten
2 tsk vinäger
0.75 dl vetemjöl
3.5 dl farinsocker
0.5 tsk salt
2 msk smör
1 tsk vaniljsocker

Blanda mjöl, salt och socker. Smula ner smöret. Rör ner det kalla vattnet och forma snabbt till en deg. Låt vila kallt medan du gör iordning fyllningen.

Skala och klyfta äpplena. Och koka dem mjuka i vatten och vinägerblandningen. Lyft upp äpplena och låt vätskan koka till hälften. Blanda i vetemjöl, socker och salt. Låt koka upp under omrörning och låt tjockna. Låt svalna något och rör ner smöret och vaniljsockret. 

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut två tredjedelar av degen till en pajbotten. Lägg i en pajform och lägg i äpplena. Häll över kolan. Kavla ut resten av degen och sporra ut remsor. Täck pajen med ett rutmönster. Grädda i ca 20min tills degen är gyllene.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar