torsdag 10 juli 2025
Rökt bringa ala Montreal
Kantarellbiffar
Dela kantarellerna i små bitar och stek ur vätskan ur dem. Krydda med salt och peppar. Skala och finhacka lök och vitlök. Blanda allt till biffarna. Forma och stek i smör tills de är gyllene på utsidan.
Franska snibbar
ca 30 st
150g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
0.5 tsk salt
0.75 dl socker
ca 1 l vetemjöl
1 ägg
fyllning:
60 g vallmofrön
0.75 dl mjölk
75 g smör
1 dl socker
1 dl russin
1 tsk saft av en citron
1 ägg till pensling
pärlsocker och vallmofrön till garnering
Ljumma mjölken. Smula jästen. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt de övriga ingredienserna. Arbeta degen väl och låt jäsa. Stöt vallmofröna. Koka dem i några minuter i mjölken. Blanda samman fyllningen.
Kavla ut degen till en fyrkant. Bred ut fyllningen på längden av kakan så att den täcker två tredjedelar. Vik in den ofyllda delen. Vik ännu en gång så att skarven kommer neråt. Skär ut trekanter och lägg på en plåt. Låt jäsa.
Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärlsocker och vallmofrön. Grädda i 250 grader i ca 6 min. Låt svalna under bakduk.
fredag 4 juli 2025
Torsk med ingefära i kokosmjölk
5 portioner
500 g färsk eller fryst, tinad torskfilé
2 paprikor
120 g haricots verts
1 rödlök
400 ml kokosmjölk
0.5 dl grovriven färsk ingefära
1 lime
1 fiskbuljongtärning
0.5 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk salt
Fjärås Bräcka
Turkisk kikärtsgryta
måndag 23 juni 2025
Finsk jordgubbs- och rabarberpaj
12 pportioner
100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Fyllning:
4 dl creme fraiche
3 ägg
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
500 g rabarber och jordgubbar
Lunch på Happy days
Restaurant Sophie
lördag 7 juni 2025
Afternoon tea på Thorskogs slott
Det fanns hur många olika alternativ som helst. Olika scones och smörgåsar, omelett och pajer. Sen tårtor söta pajer och småkakor i mängder.
Det var jättegott men inget för den som är allergisk eller kinkig för ingen av maten hade skyltar.
Fiskbar 17
Cowboycake
ca 35 bitar
6 dl vetemjöl
5 dl muscovadosocker
0.5 tsk salt
150g smör
3 dl syrad grädde
2 ägg
1.5 tsk kanel
0.5 tsk muskot
0.5 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2.5 dl hackade nötter
Scotch broth cocktail
3 cl whisky
3 cl torr vermouth
1 par droppar angostura bitter
1 bit apelsinskal
is
Vrid citrusskalen och rör ihop med övriga ingredienser. Sila upp i ett glas.
Vinägerkakor
ca 60 kakor
2.5 dl muscovadosocker eller farinsocker
2.5 dl strösocker
350g smör
2 msk vinäger
1 tsk mandelextrakt
1 tsk bikarbonat
1 liter vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker fluffigt. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner vinäger, vaniljsocker och mandelextrakt. Rör ner bikarbonat och vetemjöl. Rulla ut till bollar och lägg väl separerade på plåtar. Tryck till med en gaffel. Grädda i ca 10min.
Krossade drömmar med passion
4 portioner
250 g färskost
2 dl vispgrädde
0.75 dl florsocker
16 drömmar
8 passionsfrukter
Bär eller frukt till dekoration
Krossa alla utom fyra av drömmarna. Vispa färskost och grädde till en fluffig smet. Tillsätt florsocker och rör till en bra konsistens.
Bottna ett glas på fot med en klick av den fluffiga färskostsmeten. Smula ner en kaka och lite passionsfrukt ovanpå. Varva sedan ingredienserna och avsluta med en kaka och bär på toppen.
Ostig potatisgratäng med bacon
5 portioner
2 kg potatis
2 gula lökar
200 g bacon
1 dl vitt vin
1 dl riven ost
1 dl grädde
några skivor brie
Skala och skiva lök och potatis tunt. Klipp bacon i bitar. Stek lök och bacon i smöret på låg värme tills löken är mjuk. Häll på vinet och låt koka i 2min.
Sätt ugnen på 200 grader. Varva potatis, lökblanding och ost. Krydda varje lager med salt och peppar och ringla över lite grädde. Avsluta med resten av grädden och riven ost.
Grädda i 1h. Vid behov höj temperaturen och låt gratängen få mer färg i 15min. Låt gratängen svalna i en kvart innan servering.
Salta kolakakor
ca 20st
150g smör
0.5 dl strösocker
1 dl farinsocker
0.5 dl ljus sirap
1 tesked vaniljsocker
1 ägg
1 krm salt
1 tesked bakpulver
4 dl vetemjöl
Kolafyllning:
1 dl socker
50 g smör
1 msk ljus sirap
0.5 dl grädde
0.5 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält socker, smör och sirap till kolan i en kastrull på medelvärme. Låt det koka i ca 4-6 minuter, tills blandningen tjocknar. Tillsätt grädde och flingsalt och låt sjuda i ytterligare 2-4 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna.
Vispa smör, socker och farinsocker i en skål tills det är krämigt. Tillsätt ägget och vaniljsocker och vispa tills blandningen är jämn. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och rör ner i smörblandningen tills en deg formas.
Forma degen till små bollar och placera dem på en bakplåt. Gör ett hål i varje boll med tummen och fyll det med den saltade kolan. Grädda i ugnen på i 12-18 minuter tills kakorna är lätt gyllenbruna.
Potatis som risotto
5 portioner
800g potatis
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk smör
1 msk olja
1 dl vitt vin
2 dl vispgrädde
1 buljongtärning
1 krm mald svartpeppar
1 dl riven ost
Lakritsmarshmellows
2.5 msk gelatinpulver
1 dl kallt vatten
3.5 dl strösocker
2.5 dl ljus sirap
0.5 dl vatten
1 msk solrosolja
2.5 dl florsocker
fredag 6 juni 2025
Grillad lammracks och smörad dragonsky
4 portioner
1.5 kg lammracks
marinad:
2 vitlöksklyftor
1 knippe timjan
1 msk olja
salt & peppar
sky:
1 msk muscovadosocker
3 dl rödvin
1 rödlök
6 vitpepparkorn
1.5 msk oxfond
4 persiljekvistar
4 dragonkvistar
50g smör
Moccarulltårta
3 ägg
1.5 dl socker
2 msk potatismjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk kakao
1 tsk vatten
strössel:
råsocker
fyllning:
175 g smör
2.75 dl florsocker
2 äggulor
1 tsk snabbkaffepulver
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna. Rör ägg och socker pösigt. Blanda de torra ingredienserna, blanda dem i smeten. Häll i långpannan. Grädda i 5 min.
Stjälp upp på sockrat bakplåtspapper. Dra av pappret försiktigt. Låt svalna. Rör smör, snabbkaffepulver och socker, blanda i äggulan. Bred på fyllningen. Rulla ihop hårt. Lägg med kanten nedåt.
peach melba rulltårta
3 ägg
1.5 dl socker
1.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vatten
Strössel:
1 msk strösocker
2 msk kokosflingor
Fyllning:
1.5 dl persiko- eller aprikosmarmelad
150 g färska hallon
torsdag 29 maj 2025
Hökälla våtmarkspark
lördag 24 maj 2025
Champangebaren
Lunch på Hasselsons macklucka
Jinx dynasty
måndag 14 april 2025
Krispig kycklig med grön curry, nudlar och kimchislaw
6 portioner
2 paket risnudlar
Krispig kyckling
Grön curry
Kimchislaw
söndag 16 mars 2025
Extra fluffig fläskpannkaka med äpple
4 portioner
200g skivat stekfläsk utan svål
10 dl mjölk
6.5 dl vetemjöl
1 tsk strösocker
1.5 tsk salt
lördag 15 mars 2025
Jazzig chili
6 portioner
2 chilifrukter
5 vitlöksklyftor
3 torkade fikon
1.5 kg högrev
1 paket bacon
2 msk tomatpure
1 msk chilipulver
2 msk paprikapulver
0.5 msk spiskummin
0.5 msk malen koriander
1 köttbuljongtärning
5 dl ljust öl
1 lagerblad
salt