4 portioner
700g färskt sidfläsk
0.5 dl sesamolja
salt och peppar
ssamjangsås:
1 dl miso
2 msk gochujang
2 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta
2 tsk sesamolja
1 salladslök
2 tsk rostade sesamfrön
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Bryn smöret och rör ner saffranen.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner bakpulvret och filmjölken. Rör ner mjölet och till sist smöret. Häll up i formen och grädda i ca 40min.
Vispa ihop allt utom kokosen till glasyren.
Bred ut glasyren på kakan när den har svalnat och strö över kokosen.
Skär kålen i bitar. Kvadrera svampen. Strimla morötter a. Skär salladslöken i bitar. Pressa vitlöken och riv ingefäran. Stek grönsakerna i oljan i ett par minuter. Rör ner soja, sesamolja och honung och stek ett par minuter till.
salta pilgrimsmusslorna lätt och pensla dem med olja. Vänd dem i sesamfröna. Stek i smöret, ca 1min på varje sida. Servera omedelbart.
Skaka med is och sila upp i cocktailglas
Amoshi ligger i centrala Göteborg och är ett bra alternativ om man i sällskapet har folk som vill ha sushi och andra som inte vill ha det. Maten är dock lite kryddstark och det var inte tydligt märkt på menyn hur stark olika rätter var.
Banka ut köttskivorna försiktigt. Lägg en skiva prosciutto på varje köttbit. Pressa vitlök och blanda med ströbröd, parmesan och persilja och lägg lite på varje köttbit. Rulla ihop hårt och fäst med tandpetare. Salta och peppra.
Bryn rulladerna med tandpetare. Lyft upp köttet och häll på vinet och låt reducera till hälften av vätskan är borta. Häll på konserverad tomat, tomatpuré, buljong och italiensk salladskrydda. Rör runt och lägg ner köttet. Låt puttra i en timma vänd sen rulladerna och puttra en timma till.
Skär rulladerna i skivor. Smaka av såsen med salt, peppar och socker.
Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka dragonen. Strimla purjolök och soltorkade tomater. Dela fisken i portionsbitar.
Lägg purjolöken i botten av en ugnsfast form. Lägg fisken ovanpå och strö tomaterna över det. Blanda övriga ingredienser till såsen Och häll runt fisken. Grädda i ca 20min. Servera med citronklyftor.
Vi lämnade kontoret för en lite längre lunch och valet hamnade på The Golden Days. De har tilltagna portioner av husmanskost och ett stort salladsbord. Maten är god och lokalen är mysig som en typisk pub. Ett bra alternativ till all snabbmat i centrum.
Blanda marinaden. Dela kycklingen i bitar och lägg i marinaden.
Koka samman allt till såsen utom majsstärkelse. Smaka av för sötma och syra. Rör ut majsstärkelsen. lite vatten och rör ner och låt koka upp.
Blanda frityrsmeten. Doppa kycklingen och fritera tills den är gyllene. Låt rinna av på ett hushållspapper.
Tärna paprika. Skala och och strimla löken. Blanda med pressad vitlök. Stek hastigt i oljan.
Servera med ris.
Restaurangen var mysig och inte allt för högljudd och maten var god. Efterrättsportionen var enorm.
Frankfurt är perfekt att åka till för att möta våren en långhelg.
Om man bor centralt kan man promenera runt i gamla stan och längst parkerna där stadsmuren brukade vara. Sen bör man såklart gå längs Main där ett trevligt promenadstråk är anlagt.