måndag 28 juli 2025

Samgyeopsal


 Samgyeopsal
4 portioner
700g färskt sidfläsk
0.5 dl sesamolja
salt och peppar
salladsblad
picklade grönsaker
Ris
ssamjangsås:
1 dl miso
2 msk gochujang
2 tsk strösocker
1 vitlöksklyfta
2 tsk sesamolja
1 salladslök
2 tsk rostade sesamfrön

Pressa vitlöksklyftan och strimla salladslöken fint. Blanda såsen. Skär eventuell svål från fläsket och skiva tunt. Stek så det får fin yta på båda sidorna. Singla sesamolja över köttet. 

Servera allt ihop och ät i salladsblad.

Snöig saffranskaka

Ursprungligt recept från Underbara Clara


Snöig saffranskaka
100 g smör
0.5g saffran
5 ägg
3.5 dl socker
1.5 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
Glasyr:
200 g färskost
25 gr smör
1 dl florsocker
1 msk citronsaft
1.5 dl kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och bröa en sockerkaksform. Bryn smöret och rör ner saffranen.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner bakpulvret och filmjölken. Rör ner mjölet och till sist smöret. Häll up i formen och grädda i ca 40min.

Vispa ihop allt utom kokosen till glasyren.

Bred ut glasyren på kakan när den har svalnat och strö över kokosen.


Melasskakor


Melasskakor
ca 50st
2.5 dl socker
225 g smör
2.5 dl mörk sirap
0.75 dl mjölk
1 ägg
2 tsk bakpulver
1 msk vinäger
0.5 tsk salt
0.5 tsk ingefära
1 tsk kanel
ca 12 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör, sirap och socker fluffigt. Rör ner ägget. Rör ner mjölken, vinäger och bakpulver. Rör ner kryddorna. Rör ner vetemjöl tills du får en fast deg. Klicka ut en rågad matsked det och tryck till med gaffel eller fingrar. Grädda i ca 10min.

Järnvägsrestaurangen på Liseberg

Järnvägsrestaurangen är vårt standardställe att äta på, om det inte blir snabbmat, när vi är på Liseberg. Maten har god och jämn kvalitet och kommer i rimliga portioner och dessutom hyggligt snabbt. Det är inte något man kan säga om alla restauranger på Liseberg.



Sesamstekta pilgrimsmysslor med grönsaker


Sesamstekta pilgrimsmysslor med grönsaker
4 portioner
600g pilgrimsmusslor
1dl svarta sesamfrön
30g smör
olja
salt
grönsaker:
1 kvarts kålhuvud
100g skogschampinjoner
5 dl broccolibuketter
2 morötter
6 salladslökar
2 vitlöksklyftor
3cm färsk ingefära
olja
3 msk soja
1 tsk sesamolja
1 tsk honung

Skär kålen i bitar. Kvadrera svampen. Strimla morötter a. Skär salladslöken i bitar. Pressa vitlöken och riv ingefäran. Stek grönsakerna i oljan i ett par minuter. Rör ner soja, sesamolja och honung och stek ett par minuter till.

salta pilgrimsmusslorna lätt och pensla dem med olja. Vänd dem i sesamfröna. Stek i smöret, ca 1min på varje sida. Servera omedelbart.

söndag 27 juli 2025

Citronglass


Citronglass
1 liter
5 dl vispgrädde
3 dl kondenserad mjölk
2 citroner

Zesta och pressa citronerna. Vispa ihop kondenserad mjölk med mest och citronsaft. Vispa grädden. Vänd ihop grädden med den kondenserade mjölken. Häll upp i en form och frys minst fyra timmar.



Jalebi


Jalebi
ca 30 st
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl majsstärkelse
1 krm bikarbonat
0.5 dl yoghurt
1.5 dl vatten
olja
sockerlag:
5 dl socker
2.5 dl vatten
1 tsk citronsaft
0.5 g saffran
4 kardemummakapslar

Koka samman sockerlagen så att den är simmig och sockret har löst sig.
Rör ihop allt utom oljan till smeten. Hetta upp oljan och spritsa ner smeten som spiraler ungefär 5cm i diameter. Fritera gyllene på båda sidor. Doppa sen i sockerlagen. Servera omedelbart.


Magisk citrongräddpaj

Recept från 1930-talet.

Magisk citrongräddpaj
6 portioner
1.25 dl citronjuice (2-3 citroner)
1 burk kondenserad mjölk
2 ägg
0.5 dl socker
Botten:
300 g digestivekex
125 g smör

Sätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen och mixa med smöret. Tryck ut i en pajform.

Vispa ihop äggulor, kondenserad mjölk och citronjuice och häll upp i pajformen. Vispa äggvitorna till ett skum. Vispa ner sockret lite i taget. Bred ut på citronsmeten. Grädda i mitten av ugnen tills pajen har stannat och marängen har fått färg.
 




The big dipper


The big dipper
2 glas
8 cl whisky
4 cl cointreau 
4 cl citronjuice
1 cl sockerlag

Skaka med is och sila upp i cocktailglas

Vänd ananaskaka

Ett recept från 1949

Vänd ananaskaka
50g smör
2.5 dl muscovadosocker
1 liten burk ananasringar
2 ägg
2.5 dl socker
1 tsk bakpulver
2.5 dl vetemjöl
1 krm salt
0.75 dl ananasspad


Sätt ugnen på 175 grader. Koka ihop muscovadosocker och smör tills sockret har smält. Rör äggulorna med sockret. Vispa up äggvitorna. Rör ner bakpulver, salt och mjöl i äggulorna. Rör ner ananasspadet. Vänd ner äggvitorna.

Häll sockret och smöret i botten på en kakform. Lägg ananasringarna ovan. Häll på smeten. Grädda i ca 30min.

Vänd upp för servering när kakan har svalnat något.



lördag 26 juli 2025

Amoshi

Amoshi ligger i centrala Göteborg och är ett bra alternativ om man i sällskapet har folk som vill ha sushi och andra som inte vill ha det. Maten är dock lite kryddstark och det var inte tydligt märkt på menyn hur stark olika rätter var.

 



Till efterrätt blev det mochi, jordgubb och mango, och färsk frukt. Det var riktigt gott.


Pasta Braciole

Ursprungligt recept från Feeders

Pasta Braciole
4 portioner
4 skivor älgkött på ungefär 100-150 g styck
4 skivor prosciutto
2 vitlöksklyftor
2 msk ströbröd
1 dl finriven parmesan
1 dl finhackad persilja
salt och svartpeppar
olja
5 dl rött vin
1 burk konserverade tomater
2 msk tomatpuré
5 dl ox- eller kalvbuljong
1 msk italiensk salladskrydda
salt, svartpeppar och eventuellt lite socker för smaksättning

Banka ut köttskivorna försiktigt. Lägg en skiva prosciutto på varje köttbit. Pressa vitlök och blanda med ströbröd, parmesan och persilja och lägg lite på varje köttbit. Rulla ihop hårt och fäst med tandpetare. Salta och peppra.

Bryn rulladerna med tandpetare. Lyft upp köttet och häll på vinet och låt reducera till hälften av vätskan är borta. Häll på konserverad tomat, tomatpuré, buljong och italiensk salladskrydda. Rör runt och lägg ner köttet. Låt puttra i en timma vänd sen rulladerna och puttra en timma till.

Skär rulladerna i skivor. Smaka av såsen med salt, peppar och socker.

Kyckling med dragonsås

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.

Kyckling med dragonsås
4 portioner
4 st kycklingbröstfiléer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
zest från 1 citron
5 dl grädde 
1 msk dijonsenap
1 msk torkad dragon eller en kruka färsk
salt & svartpeppar
olja

Skala och hacka lök och vitlök. Salta och peppra och stek kycklingen så den får en fin stekyta. Lägg ner lök och vitlök och stek mjukt. Rör ner övriga ingredienser. Låt koka i ca 15min tills kycklingen är klar.

Fiskgratäng med dragonsås

Ursprungligt recept från Zeinas kitchen.


Fiskgratäng med dragonsås
6 portioner 
800 g torskfilé
5 dl grädde 
3 dl creme fraiche
1 kruka dragon eller 1 msk torkad dragon
1 purjolök
4 st soltorkade tomater
zest från 1 citron
1 tsk dijonsenap
Salt & peppar

Sätt ugnen på 200 grader. Finhacka dragonen. Strimla purjolök och soltorkade tomater. Dela fisken i portionsbitar.

Lägg purjolöken i botten av en ugnsfast form. Lägg fisken ovanpå och strö tomaterna över det. Blanda övriga ingredienser till såsen Och häll runt fisken. Grädda i ca 20min. Servera med citronklyftor.

 

Centrale

I vintras var vi på Centrale som har blivit framhållen som en av de bättre lokala italienska restaurangerna. 

Först ut blev det ost och chark för mig och ost för Sara.


Sen valde jag risotto med hasselnötter och Sara citronpasta.



Till efterrätt blev det mandelkaka med jordgubbsås. Den var mycket god.


Vi tyckte bäst om efterrätten och sämst om varmrätten, smakerna satt inte helt i dem men de var ändå goda.

 

fredag 25 juli 2025

The golden days

Vi lämnade kontoret för en lite längre lunch och valet hamnade på The Golden Days. De har tilltagna portioner av husmanskost och ett stort salladsbord. Maten är god och lokalen är mysig som en typisk pub. Ett bra alternativ till all snabbmat i centrum.

 


Saunavärlden Lindvallen


När man har tröttnat på skidåkning eller vädret inte visar sin bästa sida är det skönt att boka massage och sen gå på spa. Det finns inte så mycket att uppleva i spat men det är en skön omväxling iaf.



Marstrands havshotell

Vi firade födelsedag på Marstrands havshotell. Det var ett ganska tråkigt spa inne men hade ett par varma badtunnor ute och det är ju egentligen allt som behövs. 



Man kan beställa lunch och drinkar i spareceptionen och det utnyttjar vi. Salladerna är helt okej tycker vi vuxna. 



Sitta med en drink i en varm tunna var helt rätt.


På kvällen blev det middag på restaurangen. Drinkarna var jättegoda och maten var god den med.












 

Simba

Simba är en etiopisk restaurang i centrala Göteborg. Vi valde lite mer västerländska rätter snarare än de typiska etiopiska rätterna.

Jag började med Sambusa som var riktigt frasigt och gott.
 
Sen blev det entrecote med potatisgratäng och grönsaksspett.


Till efterrätt blev det en god frukttallrik.

Jag vill gå hit igen med mer äventyrliga ätare så vi kan testa injera. 

Kyckling med sötsur sås


Kyckling med sötsur sås
3 portioner
3 kycklingfiléer
1 liter frityrolja
marinad:
1 msk soja
salt 
vitpeppar
frityrsmet:
1 dl vetemjöl
0.75 dl majsstärkelse
0.5 tsk bakpulver
2 ägg
0.75 dl vatten
salt
sötsur sås:
2 dl vatten
1 dl ketchup
2 msk soja
3 msk risvinäger
3 msk socker
1 tsk majsstärkelse
stekta grönsaker:
3 paprikor
1 rödlök
3 vitlöksklyftor
olja

Blanda marinaden. Dela kycklingen i bitar och lägg i marinaden.

Koka samman allt till såsen utom majsstärkelse. Smaka av för sötma och syra. Rör ut majsstärkelsen. lite vatten och rör ner och låt koka upp.

Blanda frityrsmeten. Doppa kycklingen och fritera tills den är gyllene. Låt rinna av på ett hushållspapper.

Tärna paprika. Skala och och strimla löken. Blanda med pressad vitlök. Stek hastigt i oljan.

Servera med ris.




Lahmen Esel

Vill man ha traditionell mat i Frankfurt och är beredd att lämna centrum är Lahmen Esel stället man ska besöka. 

Stekt blodpudding med potatismos, stekt lök och äpplemos.

Kaiserschmarrn

Restaurangen var mysig och inte allt för högljudd och maten var god. Efterrättsportionen var enorm.

Utsikt från Main Tower

Vi gick upp och såg solnedgången från plattformen uppe på Main Tower. Tyvärr har det byggts ett högre hus så man har inte längre 360 graders utsikt men utsikten är fortfarande fantastisk. 


 

Frankfurt

 Frankfurt är perfekt att åka till för att möta våren en långhelg.

Om man bor centralt kan man promenera runt i gamla stan och längst parkerna där stadsmuren brukade vara. Sen bör man såklart gå längs Main där ett trevligt promenadstråk är anlagt. 

Den gamla polisstationen.



En av få kvarvarande delar av stadsmuren.