Det går som tåget
Det går som tåget, ibland bara rusar det fram och ibland så spårar man ur.
lördag 7 juni 2025
Fiskbar 17
Cowboycake
ca 35 bitar
6 dl vetemjöl
5 dl muscovadosocker
0.5 tsk salt
150g smör
3 dl syrad grädde
2 ägg
1.5 tsk kanel
0.5 tsk muskot
0.5 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
2.5 dl hackade nötter
Scotch broth cocktail
3 cl whisky
3 cl torr vermouth
1 par droppar angostura bitter
1 bit apelsinskal
is
Vrid citrusskalen och rör ihop med övriga ingredienser. Sila upp i ett glas.
Vinägerkakor
ca 60 kakor
2.5 dl muscovadosocker eller farinsocker
2.5 dl strösocker
350g smör
2 msk vinäger
1 tsk mandelextrakt
1 tsk bikarbonat
1 liter vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker fluffigt. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner vinäger, vaniljsocker och mandelextrakt. Rör ner bikarbonat och vetemjöl. Rulla ut till bollar och lägg väl separerade på plåtar. Tryck till med en gaffel. Grädda i ca 10min.
Krossade drömmar med passion
4 portioner
250 g färskost
2 dl vispgrädde
0.75 dl florsocker
16 drömmar
8 passionsfrukter
Bär eller frukt till dekoration
Krossa alla utom fyra av drömmarna. Vispa färskost och grädde till en fluffig smet. Tillsätt florsocker och rör till en bra konsistens.
Bottna ett glas på fot med en klick av den fluffiga färskostsmeten. Smula ner en kaka och lite passionsfrukt ovanpå. Varva sedan ingredienserna och avsluta med en kaka och bär på toppen.
Ostig potatisgratäng med bacon
5 portioner
2 kg potatis
2 gula lökar
200 g bacon
1 dl vitt vin
1 dl riven ost
1 dl grädde
några skivor brie
Skala och skiva lök och potatis tunt. Klipp bacon i bitar. Stek lök och bacon i smöret på låg värme tills löken är mjuk. Häll på vinet och låt koka i 2min.
Sätt ugnen på 200 grader. Varva potatis, lökblanding och ost. Krydda varje lager med salt och peppar och ringla över lite grädde. Avsluta med resten av grädden och riven ost.
Grädda i 1h. Vid behov höj temperaturen och låt gratängen få mer färg i 15min. Låt gratängen svalna i en kvart innan servering.
Salta kolakakor
ca 20st
150g smör
0.5 dl strösocker
1 dl farinsocker
0.5 dl ljus sirap
1 tesked vaniljsocker
1 ägg
1 krm salt
1 tesked bakpulver
4 dl vetemjöl
Kolafyllning:
1 dl socker
50 g smör
1 msk ljus sirap
0.5 dl grädde
0.5 tsk flingsalt
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält socker, smör och sirap till kolan i en kastrull på medelvärme. Låt det koka i ca 4-6 minuter, tills blandningen tjocknar. Tillsätt grädde och flingsalt och låt sjuda i ytterligare 2-4 minuter. Ta bort från värmen och låt svalna.
Vispa smör, socker och farinsocker i en skål tills det är krämigt. Tillsätt ägget och vaniljsocker och vispa tills blandningen är jämn. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat skål och rör ner i smörblandningen tills en deg formas.
Forma degen till små bollar och placera dem på en bakplåt. Gör ett hål i varje boll med tummen och fyll det med den saltade kolan. Grädda i ugnen på i 12-18 minuter tills kakorna är lätt gyllenbruna.