torsdag 2 oktober 2025

Olivia

För att ligga mitt i smeten i Bergen har Olivia riktigt bra mat men det finns dock risk för kö.




Både Linguine al profumo di mare och Pasta Carbonara var goda och rejäla portioner. Vi behövde inte vänta så länge på maten heller trots det var fullsatt.

Oreo cake


Oreo cake
16-18 bitar
150g smör
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 förpackning oreos
fudgefyllning:
300g vit choklad
100g mörk choklad
2 dl vispgrädde
100g smör
topping:
1 påse minimashmellows
1 förpackning minioreos
1 dl chokladsås
till formen:
smör
kakao

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och strö en form med avtagbar kant med kakao. Smält smöret or rör ner socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner äggen ett i taget. Rör ner mjölet. Hacka kakorna och rör ner i smeten. Häll upp i formen och grädda ca 15min. 

Dela chokladen. Värm grädden och rör ner chokladen. Ta av från värmen och rör ner smöret. Låt svalna. lägg på majoriteten av mashmellowsen på kakan och häll över fudgen. Lägg på resten av toppingen och ringla över chokladsåsen. Låt stelna i kylen i minst 1h.


Pepparrotskött


Pepparrotskött
4 portioner
600g helt nötkött tex högrev eller bog
2 tsk salt
1 liter vatten
2 gula lökar
1 morot
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
0.5 dl riven pepparrot
sås:
0.5 dl vetemjöl
1 dl vatten.
0.5 dl riven pepparrot

Skala och dela lök och morötter. Koka upp vattnet med salt och lägg i köttet. Lägg i grönsaker och kryddor. Låt köttet puttra i 1-2h. Ta upp köttet och sila av buljongen. Blanda vatten och mjöl till redningen. Blanda redningen med 4 dl buljong och låt kokta upp och smaksätt med pepparroten. Skiva upp köttet vid servering. Servera med pepparrot vid sidan om så folk kan strö över om de vill.