lördag 27 september 2025

Flåmbanan med museum

Vi stannade en natt i Flåm bara för att åka Flåm-Myrdal. Turen var fin men efter att ha åkt Berninabanan kändes den inte så spektakulär.





En tråkig sak var att det var väldigt få av fönstren som var öppningsbara så det var svårt att ta bra bilder.


Sen hjälpte ju inte vädret till heller med massor av låga moln och lite regn på tillbakaresan.


Efter turen gick vi på det söta lilla museumet om banan och såg på historiska tågvagnar och läste mer om hur det gick till att bygga järnvägen.


 

Stegastein


När vi var i Flåm hörde vi talas om Stegastein så vi passade på att åka via där på vår väg till Molde.


Man ser ut över Aurlandsfjorden och vi lyckades t.o.m. se en regnbåge. Det var en trevlig omväg jämför med att köra genom tunnlar. Det var många andra fina vyer med när vi åkte över fjället.


Atlanthavsvägen


Det regnade och blåste massor när vi skulle åka Atlanthavsvägen så det blev inte så mycket att gå ur bilen och njuta av omgivningarna. Vi åkte från Vevagn till Kårvåg. Vägen var ordentligt skyltad redan från Eide.

Det var häftigt att vara så nära havet när det blåste så mycket men jag vill gärna resa tillbaka när man kan se sig om lite mer.

 

Liten smulkaka


Liten smulkaka
smulor:

2 msk vetemjöl
2 msk socker
2 msk farinsocker
1 tsk kanel
25g smör
1 dl pekannötter
kaksmet:
2 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
0.5 dl socker
0.5 dl farinsocker
0.75 dl yoghurt
1 ägg
25 g smör

Lägg ugnen på 175 grader. Smör en liten kakform, 15-20cm i diameter, med löstagbar kant. Grovhacka pekannötterna. Smält smöret. Blanda allt till smulorna.

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna. Rör ner övriga ingredienser. Häll ner i kakformen. Strö över smulorna. Grädda 15-20min.

Anzac biscuits


Anzac biscuits
20st
2.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl
2 dl socker
2 dl kokos
0.5 tsk bikarbonat
150g smör
0.5 dl sirap

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser. Rör ner smör och sirap. Forma till bollar. Lägg på plåten och tryck till lätt. Grädda 12-15min.

Chicken bbq burger


Chicken bbq burger
4 portioner
4 små kycklingfilé eller 2 stora delade så de blev plattare
1 paket bacon
2 bollar mozzarella
salt och peppar
smör
Till servering:
4 hamburgerbröd
1 bifftomat
1 avokado
bbqsås

Stek baconet i ugnen. Skiva mozzarellan. Krydda kycklingen och stek den. Skiva tomat och avokado och rosta brödet. Lägg ihop burgaren och ringla över bbqsåsen.

 

Lunch på bruk


Bruk kan man få utmärkt husmanskost i rimliga portioner. Ett trevligt lunchalternativ ganska centralt.



Indisk kycklinggryta med gult ris


Indisk kycklinggryta med gult ris
6 portioner
800 g kycklingfiléer
1 gul lök
2 msk olja
1 dl mango chutney
4 dl yoghurt 
Kryddpasta:
3 vitlöksklyftor
1 krm chilipulver
2 msk riven ingefära
2 msk tomatpuré
2 tsk koriander
1 tsk spiskummin
1 tsk salt
Gult ris:
3.5 dl basmatiris
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
0.5 tsk gurkmeja
2 msk smör
5 kardemummakärnor
3 nejlikor
7.5 dl vatten
1 tsk salt
Till servering:
2 dl skalad mandel

Skala och pressa vitlöksklyftorna. Blanda med övrigt till kryddpastan. Skala och hacka löken. Dela kycklingen. Stek kyckling och lök i oljan. Rör ner kryddpastan och stek lite till. Rör ner mango chutney och yoghurt. Låt puttra tills kycklingen är klar.

Skala och hacka lök och vitlök till till riset. Stek lök, ris och kryddor i smör tills löken är mjuk. Häll på vatten och koka på låg värme tills riset är klart, ca 10min. Strö över mandel vid servering.


Japansk långkok med nudlar



Japansk långkok med nudlar
5 portioner
800g högrev
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
40 g ingefära
5 dl vatten
2 dl japansk soja
2 msk socker
smör eller olja
Till servering:
200 g risnudlar
1 pak choy 
200 champinjoner
180 böngroddar
150 sojabönor utan skal
2 rödbetor
3 salladslökar

Skala och klyfta lök och vitlök. Skala och skiva ingefäran. Bryn köttet i smör eller olja runt om. Lägg i övriga ingredienser och koka i 2-3h tills köttet är mört. Sila av buljongen

Dela pak choi. Kvadrera och stek svampen. Skiva rödbetorna. Dela salladslökarna. Koka nudlarna enligt anvisningar på paketen. Häll det kokande vattnet över rödbetorna och låt stå ett par minuter medan du delar köttet och häll sen av.

Servera allt i olika skålar och glöm inte buljongen.

torsdag 18 september 2025

Tingvollost


Påväg från kusten till Trondheim ligger Tingvoll och stannade vi förbi för att handla lite prisbelönt ost på Tingvollost. De har även lite andra delikatesser och hantverk. Hade det varit soligare hade vi kanske provat på glassen.




Speilsalen i Trondheim


Speilsalen är en riktigt pampig restaurang med en michelinstjärna. Den ligger i hotell Britannia som vi valde att bo på. Mycket smidigt att bara kunna gå ner till restaurangen och sen upp igen när man är mätt, berusad och trött.

Först ut var en krabbbakelse formad som en krabb. Det var god men inte överväldigande. 


En god lammrätt lagd mellan konstgjort formade blad


Kycklingleverpaten var verkligen inte min grej. Jag har ätit både leverpastej och lever som varit godare.


Sen var det tomater med mjukost och konstgjorda tomatskaft. Riktigt gott.


Fjällröding med bla gurka och brioche till. Det var gott speciellt gurka


Vaktel, köttet från benet var format till ett ben. Det var lite salt men gott.


Vaniljglass med hallon och fläder, det var jättegott.


yuzugele, honungmousse och en chokladbit med hallon. Allt utom chokladen var god.

Det var en trevlig upplevelse, maten var god och vinet passade bra till.



fredag 12 september 2025

Nidarosdomen

Nidarosdomen är en imponerande katedral. Det har funnits en kyrka på platsen i nästan 1000 år, själva kyrkan har beståndsdelar som är 800 år men efter diverse bränder har den behövt renoveras rejält.